Tο φετινό πρόγραμμα του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας και τρεις ακόμα μεγάλες εκδηλώσεις

    Tο φετινό πρόγραμμα του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας και τρεις ακόμα μεγάλες εκδηλώσεις

    34ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ

    Καλοκαίρι διασκέδασης και εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου!

    Ο Δήμος Ήλιδας ανακοινώνει το πρόγραμμα του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας με επιλογή παραστάσεων από την αρχαία ελληνική δραματουργία, παραστάσεων από τη νεότερη δραματουργία, παιδικές παραστάσεις, αλλά και την ενότητα των ΔΩΡΕΑΝ παραστάσεων σε συμπαραγωγή με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα ΔΗΠΕΘΕ της περιοχής, ολοκληρώνοντας ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα.

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας συνεχίζοντας την επιτυχημένη διαδρομή του, αποτελεί πλέον την πολιτιστική και καλλιτεχνική παράδοση της Ηλείας, φιλοδοξώντας και φέτος να επιτύχει την αποστολή του, δηλαδή να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους του Νομού, αλλά και τους επισκέπτες.

    Η πολιτιστική αποκέντρωση την οποία υπηρετεί με συνέπεια, έχει σκοπό να προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων και παραστάσεων και να ζήσει ξεχωριστές στιγμές πολιτισμού και καλλιτεχνικής έκφρασης.

    Επίσης, οι νέοι μπορούν μέσω του φεστιβάλ να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με πολλά και διαφορετικά είδη τέχνης και να κατανοήσουν ότι ο πολιτισμός προσφέρει δυνατές στιγμές συγκίνησης και χαράς, δηλαδή τις βασικές ανάγκες του σήμερα και όχι την περιττή πολυτέλεια.

    Η συνεργασία του Δήμου μας με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και φορείς της Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει να αποδίδει καρπούς και μας δίνει για ακόμα μία χρονιά τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε παραστάσεις δωρεάν για τους πολίτες, προκειμένου η τέχνη να είναι προσιτή σε όλους.

    Στο πρόγραμμα του 2024 συναντάμε γνωστούς δημιουργούς αλλά και νέους καλλιτέχνες, που παρουσιάζουν τη δουλειά τους με παραστάσεις και αφιερώματα, τα οποία ξεκινούν από το δωρικό θέατρο και την αρχαία ελληνική τραγωδία και φτάνουν ως τη σύγχρονη ελληνική γραφή, αλλά και έργα Διεθνούς ρεπερτορίου ή παραστάσεις για τους μικρούς μας φίλους.

    Για το πρόγραμμα του 2024 επιλέξαμε ως το βασικό σύμβολο την ΕΛΙΑ, το δέντρο της ζωής, το δέντρο της Ελλάδας, της Ειρήνης και του πολιτισμού, σηματοδοτώντας -μεταξύ άλλων- και την Αρχαία Ήλιδα, τον τόπο ο οποίος γέννησε πανανθρώπινες αρχές και αξίες που παραμένουν μέχρι τις μέρες μας.

    Ευχή όλων μας, το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας να είναι καλοτάξιδο και να προσφέρει σημαντικές στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης, αποτελώντας πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους θεατές.

    • 19/07/2024 – «Ο Εξηνταβελόνης» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (ΔΩΡΕΑΝ στη Σκηνή Αυλής Τατάνειου)

    fest ilidas 24 par 14

    «Ο Εξηνταβελόνης» από το «Άρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

    Το «Άρμα Θέσπιδος» συνεχίζει δυναμικά για 9η χρονιά την πολιτιστική του διαδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για τον επιτυχημένο θεσμό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας που άφησε το θεατρικό του στίγμα «εκτός σκηνής», δίνοντας παραστάσεις υψηλού επιπέδου σε μη θεατρικούς χώρους, όπως πλατείες, σχολεία, ιδρύματα, φυλακές, νοσοκομεία.

    Το «Άρμα Θέσπιδος» με επιλογές έργων από το κλασικό ρεπερτόριο, προσέγγισε τους θεατές που δεν είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν μία ποιοτική παράσταση, να ψυχαγωγηθούν και να μετέχουν στην θεατρική διαδικασία στον τόπο τους.

    Αυτή την χρονιά  με το έργο «Ο Εξηνταβελόνης» του Κωνσταντίνου Οικονόμου, γραμμένο κατά τα πρότυπα έργων του Μολιέρου, το «Άρμα» πραγματοποιεί την καλοκαιρινή του περιοδεία.

    Το έργο: «Ο Εξηνταβελόνης» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του νεοελληνικού διαφωτισμού. Το έργο γράφτηκε το 1816 και αποτελεί ελληνική μεταφορά του «Φιλάργυρου» του Μολιέρου, που εστιάζει σε κοινωνικά θέματα της εποχής του.

    Η ιδιωματική του γλώσσα, οι κωμικές καταστάσεις, καθώς και οι αντιπροσωπευτικοί χαρακτήρες της εποχής που εκτυλίσσεται το έργο, του προσδίδουν μια ξεχωριστή θεατρική θέση.

    Το έργο αντιπροσωπεύει την αρχέγονη φιλαργυρία και τον εγωισμό που κυριαρχούσαν στην κοινωνία της εποχής. Είναι μια ευφυής σάτιρα που ασκεί κριτική στην κοινωνία της εποχής του, προβάλλοντας την ανάγκη  για κοινωνική δικαιοσύνη.

    Μέσα από τη γλώσσα του κωμικού θεάτρου, το έργο προτρέπει τους θεατές να αναλογιστούν τις αξίες και τις πρακτικές της κοινωνίας τους, προκειμένου να προχωρήσουν προς ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον.

    Υπόθεση: Στη Σμύρνη του 19ου αιώνα, «Ο Εξηνταβελόνης» θεωρείται ο πλουσιότερος και, ταυτόχρονα, ο πιο σκληρός τσιγκούνης της περιοχής. Αν και κατέχει μεγάλη περιουσία, κρύβει τα πάντα στο περιβόλι του, αρνούμενος να μοιραστεί ούτε μια «δεκάρα» με τα παιδιά και τους υπηρέτες του και αναγκάζει όλους να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. 

    Ωστόσο, ο υπηρέτης του, που έχει βασανιστεί από την απάνθρωπη τσιγγουνιά του, αποφασίζει να τον εκδικηθεί. Με τη βοήθεια και την αναπάντεχη συμμαχία του γιου του Εξηνταβελόνη, σχεδιάζει ένα σκοτεινό σχέδιο που θα δώσει μια δίκαιη λύση στην ανάλγητη τσιγγουνιά του και θα ανατρέψει τα σχέδια της άγριας φιλαργυρίας του…

    Ταυτότητα παράστασης: Σκηνοθεσία – Διασκευή: Χρήστος Στρέπκος, Σκηνικά – Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν, Κινησιολογία: Καμίλο Μπέντανκοφ, Φωτογράφιση: Βασίλης Ζαβέρδας, Βινεοσκόπηση: Κωνσταντίνος Λιόπετας, Μακιγιάζ: Ίνα Τσέλιου

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Κουκιάς, Βασίλης Τσόρλαλης, Βάλια Τζιτζικάκη, Αλίκη Οικονόμου.

    Ο συγγραφέας: Ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, μετέφρασε αρχαίους τραγικούς, διοργάνωνε θεατρικές παραστάσεις στη σχολή της Σμύρνης και δημοσίευσε τον «Εξηνταβελόνη», διασκευή του «Φιλάργυρου» του Μολιέρου προσαρμοσμένη στη σύγχρονη κοινωνική ζωή της Σμύρνης.

    ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

    • 23/07/2024 – «Η Σπασμένη Στάμνα» των θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ (Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας)

    fest ilidas 24 par 6

    «Η Σπασμένη Στάμνα» του Χάινριχ Φον Κλάιστ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη

    Μια από τις πιο γνωστές και αγαπητές στο κοινό κωμωδίες της ευρωπαϊκής δραματουργίας παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι η εταιρεία Μέθεξις, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη. «Η Σπασμένη Στάμνα» του Χάινριχ Φον Κλάιστ, γράφτηκε το 1806 με θέμα τον λανθασμένο τρόπο που ασκείται η δικαιοσύνη από τους λειτουργούς της.

    Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από μια δίκη σε μια αίθουσα επαρχιακού δικαστηρίου. Ο Αδάμ, ο δικαστής, είναι ο πιο διεφθαρμένους απ’ όλους. Όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά, το κεφάλι του είναι χτυπημένο και μελανιασμένο και η περούκα του δικαστή(που μπορεί να αποκαταστήσει κάπως την αξιοπρέπειά του) έχει χαθεί. Η αδιανόητη εμφάνισή του, όπως ανακαλύπτουμε σταδιακά, δεν είναι άσχετη με την υπόθεση και τα γεγονότα που θα διερευνηθούν στη δίκη.

    Η κυρία Μάρθα θέλει να αποζημιωθεί για το σπάσιμο μιας παλιάς, αγαπημένης κανάτας που συνέβη το προηγούμενο βράδυ. Δεν έχει καμία αμφιβολία ποιος είναι ο ένοχος – ο Ρούπρεχτ, ο αρραβωνιαστικός της κόρης της Εύας. Ήταν μαζί της στο δωμάτιό της εκείνο το βράδυ, όπου μετά από έναν καυγά η στάμνα βρέθηκε σπασμένη.

    Εκείνος όμως αρνείται την κατηγορία. Παραδέχεται μεν ότι πήγε να επισκεφτεί την Εύα, αλλά όταν έφτασε στο σπίτι της, άκουσε τη φωνή ενός άντρα στο δωμάτιο της Εύας. Καταδίωξε τον εισβολέα ο οποίος όμως κατάφερε να ξεφύγει πετώντας άμμο στα μάτια του Ρούπρεχτ, έτσι ώστε αυτός (ο εισβολέας) να μην μπορεί να αναγνωριστεί.

    Η Εύα, όταν την ανακρίνουν, αρνείται να καταθέσει, επιμένοντας ότι η αίθουσα του συγκεκριμένου δικαστηρίου δεν είναι το κατάλληλο μέρος για μία τέτοια εξομολόγηση.

    Τη λύση τη δίνει μια γειτόνισσα, η κυρία Μπριγκίτε, η οποία είχε δει έναν άνδρα να το σκάει από το παράθυρο της Εύας. Εκείνος δε ο άντρας φεύγοντας μέσα από κάποια κλαδιά δέντρων έχασε μια περούκα ενός δικαστή. Γίνεται σαφές ότι ο Αδάμ, ο δικαστής, ήταν ο ένοχος.

    Ένα έργο με σπαρταριστούς χαρακτήρες, απροσδόκητες κωμικές ανατροπές, συνεχείς παρεξηγήσεις και αναπόφευκτες συγκρούσεις.

    Συντελεστές: Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης, Σκηνογραφική – Ενδυματολογική Επιμέλεια: Κατερίνα Σβορώνου, Creative Agency: Gridfox, Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

    Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Τζόυς Ευείδη, Αργύρης Αγγέλου, Λίλη Τσεσματζόγλου, Γιώργος Στριφτάρης, Βασίλης Γιακουμάρος, Βασίλης Πουλάκος

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ 15€ - ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 18€ - ΑΜΕΑ/ ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΑΝΩ ΤΩΝ 65/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ 15€

    • 24/07/2024 – Παιδική παράσταση «Το Μαγικό Κλειδί» της Κάρμεν Ρουγγέρη (Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας)

    fest ilidas 24 par 4

    «Το Μαγικό Κλειδί», από το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα «Η καρδιά της βασιλοπούλας»

    Ένα υπέροχο παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα που προσφέρει τροφή για σκέψη, ζωντανεύει στη σκηνή με τον μοναδικό τρόπο της Κάρμεν Ρουγγέρη και της Χριστίνας Κουλουμπή.  Το Θέατρο θα γεμίσει χρώματα, χορούς, κοστούμια εμπνευσμένα από  παραδοσιακές φορεσιές  της πατρίδας μας και ακόμα παραδοσιακή  μουσική  και τραγούδια  της κάτω Ιταλίας, σε ένα σύμπαν όπου η μαγεία της ζωής θα συναντηθεί  με αυτή του θεάτρου.

    Στο έργο αυτό  η συγγραφέας θίγει ζητήματα όπως η Αφοσίωση, η Αλληλεγγύη, η Χαρά της Προσφοράς, η Αγάπη για την Πατρίδα και την Οικογένεια, ο Θάνατος, η Ευτυχία, η Δυστυχία, η Λύπη, η Χαρά, όλα στοιχεία που αναπόφευκτα θα συναντήσουμε σ’ αυτή τη ζωή.

    Λίγα λόγια για το έργο: Ήταν μια φορά ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα που ζούσαν σ’ ένα μεγάλο νησί. Το νησί αυτό δεν ήταν πολύ πλούσιο, όμως αυτός που  κυβερνούσε ήταν άξιος.

     Όλα τα καλά τα είχε ο βασιλιάς, την αγάπη του λαού, τα πλούτη που δίνει η εργασία και μια πολύ καλή βασίλισσα. Όταν μάλιστα απόκτησαν και ένα κοριτσάκι, η ευτυχία τους μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ.

    Στη βάφτιση κάλεσε όλο το λαό του και έγινε μεγάλο γλέντι. Την ώρα που όλοι γλεντούσαν, οι νεράιδες του νησιού ήρθαν πάνω από την κούνια του μωρού για να του δώσουν ευχές.

    Η πρώτη του έδωσε ομορφιά, χάρη και ωραία φωνή. Η δεύτερη του έδωσε εξυπνάδα. Η τρίτη όμως, δεν έδωσε τίποτα απ’ όλα αυτά, έσκυψε μόνο στο προσκεφάλι του μωρού και του ψιθύρισε. Είμαι η Mοίρα. Εγώ δε θα σου δώσω μία ευχή όπως έκαναν οι άλλες. Εγώ θα σε προστατέψω από την ίδια τη ζωή σου. Θα ‘θελα  μικρή μου να μη λυπηθείς και να μην κλάψεις ποτέ!

    Συντελεστές: Κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη, Σκηνοθεσία: Χριστίνα Κουλουμπή - Κάρμεν Ρουγγέρη, Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή, Κίνηση – Χορογραφίες – Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας, Μουσική σύνθεση – Ενορχήστρωση – Video Art: Αντώνης Δελαπόρτας, Στίχοι και Επιλογή τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής, Διδασκαλία - Προσαρμογή τραγουδιών: Ελένη Ζιώγα, Διεύθυνση παραγωγής – Υπεύθυνη περιοδείας: Ελένη Καρτάση

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 13

    • 28/07/2024 – «Διάλεξε το Θάνατό σου» των Θεατρικών Επιχειρήσεων ΤΑΓΑΡΗ (Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας)

    fest ilidas 24 par 12

    «Διάλεξε το Θάνατό σου Αγάπη μου» με την Κάτια Δανδουλάκη, σε διασκευή και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα

    Μετά από δύο εξαιρετικά επιτυχημένους θεατρικούς χειμώνες στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», με απανωτά sold out και θερμή ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς, το νουάρ αριστούργημα του Ρομπέρ Τομά «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου», το έργο που με την πλοκή του ανατρέπει τα πάντα και κόβει την ανάσα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, ξεκινά καλοκαιρινή περιοδεία σε διασκευή και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, με την Κάτια Δανδουλάκη και έναν θίασο εξαιρετικών πρωταγωνιστών: την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, την Πηνελόπη Αναστασοπούλου, τον Γιώργο Γεροντιδάκη και τον Πάνο Σταθακόπουλο.

    Το έργο «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» αποτελεί διασκευή του έργου «Το Διπλό Παιχνίδι» του Ρ. Τομά, ενός από τα πιο δημοφιλή έργα του πολυβραβευμένου συγγραφέα. Οι καταιγιστικές εξελίξεις και οι ανατροπές πυροδοτούν το σασπένς και την ένταση μέχρι την τελευταία στιγμή.

    Η υπόθεση: Η Φρανσουάζ Κορμπάν, ζάπλουτη κληρονόμος, ζει στην βίλα της μαζί με τον νεότερο σύζυγό της Πωλ Κορμπάν και την αφοσιωμένη οικονόμο της Αντέλ. Τα χρέη του Πωλ στα χαρτιά και η πίεση που ασκεί στην Φρανσουάζ για την αποπληρωμή τους κορυφώνουν ακραία την ένταση και την τριβή στην σχέση του ζευγαριού.

    Η ατμόσφαιρα βαραίνει  όταν νυχτερινοί θόρυβοι ταράζουν την ηρεμία της βίλας – θόρυβοι και ίχνη μιας παρουσίας που ούτε ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής δεν μπορεί να εξηγήσει…

    Η ξαφνική επίσκεψη της Βαρόνης Σαρντονί και αυτά που έχει να πει, μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.. Ένας ιστός αράχνης δείχνει να υφαίνεται γύρω από την Φρανσουάζ και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός…

    Συντελεστές: Διασκευή – Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου – Μιχάλης Ρέππας, Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή, Κοστούμια: Έβελιν Σιούπη, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 23€ - ΑΜΕΑ/ ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΑΝΩ ΤΩΝ 65/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ 18€

    • 31/07/2024 – «Ηρακλής Μαινόμενος» των Θεατρικών Επιχειρήσεων ΤΑΓΑΡΗ (Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας)

    fest ilidas 24 par 15

    «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

    Η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, «Ηρακλής Μαινόμενος», θα περιοδεύσει στα ανοιχτά θέατρα όλης της χώρας, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και με έναν θίασο σπουδαίων ηθοποιών. Μετά την πρεμιέρα της στην Αθήνα (Παρ 5/7 & Σάβ 6/7 – Παπάγου), η παράσταση θα ταξιδέψει σε περισσότερους από 40 σταθμούς σε ολόκληρη τη Ελλάδα, και θα επιστρέψει στο τέλος Αυγούστου στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

    Ένας σπουδαίος θίασος με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιώργο Γάλλο, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννη Κλίνη, Αινεία Τσαμάτη, Νίκο Μήλια, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Θανάση Ραφτόπουλο, Αντώνη Αντωνόπουλο, καθώς και τον διαπρεπή μουσικό Φώτη Σιώτα σε εξέχοντα ρόλο επί σκηνής, μας βυθίζει στην υπαρξιακή αγωνία της εμβληματικής τραγωδίας του Ευριπίδη, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά.

    «Ποιος άνθρωπος γεννήθηκε τόσο δυστυχισμένος;» Ο Ευριπίδης στο σπάνια παιζόμενο έργο του «Ηρακλής Μαινόμενος», βάζει στο επίκεντρο τον Ηρακλή. Το μυθικό αυτό πρόσωπο, θα κατρακυλήσει στην πιο επώδυνη συντριβή και από ημίθεος θα γίνει μίασμα, μέσα από ένα ανελέητο παιχνίδι των Θεών.

    Σ’ αυτό, το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ποιητή, τόπος δράσης είναι η Θήβα, που βρίσκεται σε καθεστώς τυραννίας από τον Λύκο, αφότου ο Ηρακλής έφυγε για τον τελευταίο του άθλο. Ο πατέρας και η σύζυγος του Ηρακλή, εξόριστοι και μελλοθάνατοι, δεν έχουν καμία ελπίδα.  Το ίδιο και ο Χορός που βρίσκεται ξαφνικά δούλος στο καθεστώς του Τυράννου Λύκου. Όταν ο Ηρακλής έρχεται από τον Άδη έχοντας καταφέρει όλους τους άθλους, ανατρέπει τον Λύκο και όλα δείχνουν ότι το τέλος τους θα είναι αίσιο. Αλλά η βούληση των Θεών - η Τυραννία του Ηρακλή - βάφει τα χέρια του ήρωα με το πιο νοσηρό αίμα. Το αίμα της γυναίκας και των παιδιών του, που θα σκοτώσει κεντρισμένος από τη μανία της Λύσσας.

    Μια τιμωρία για έναν ήρωα(;), ημίθεο(;) ή απλώς έναν άνθρωπο που ξεπέρασε τον κανόνα, βγαίνοντας έξω από το ανθρώπινο και διαταράσσοντας τη δομή και τα προκαθορισμένα όρια;

    Μέσα από αυτή την παραβολή, με τις έντονες πολιτικές προεκτάσεις, ο Ευριπίδης φωτίζει το ανεπαρκές και “λίγο” της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά σε μια ανώτερη δύναμη - είτε αυτό λέγεται καθεστωτική Τυραννία, είτε Θεός - που καταρρίπτει την ανθρώπινη βούληση και την εξαφανίζει στην ανυπαρξία. Μια σφοδρή κριτική του Ευριπίδη για την απουσία Δημοκρατίας και την εγκατάλειψη των Θεών, γίνεται, παραστασιακά, μια κραυγή απόγνωσης του ανθρώπου μπροστά στην συνειδητοποίηση της αδυναμίας του.

    Συντελεστές: Μετάφραση: Μαίρη Γιόση, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, Δραματουργική επεξεργασία: Αντώνης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Καραντζάς, Μουσική: Φώτης Σιώτας, Σκηνικό: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος, Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης, Artwork – Φωτογραφίες – Video: Γκέλυ Καλαμπάκα, Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γκιζώτης, Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Όλγα Παυλάτου, Social Media: Renegade Media, Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Λιάτσου, Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη & ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης

    Διανομή: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης – Ηρακλής, Γιώργος Γάλλος – Αμφιτρύων, Στεφανία Γουλιώτη – Μεγάρα, Ηρώ Μπέζου – Ίρις, Άννα Καλαϊτζίδου – Λύσσα, Αινείας Τσαμάτης – Λύκος, Νίκος Μήλιας – Θησέας, Φώτης Σιώτας & Δημήτρης Χατζηζήσης – Χορός | Live Μουσική, Γιάννης Κλίνης – Χορός, Γκαλ Ρομπίσα – Χορός, Μπάμπης Γαλιατσάτος – Χορός, Θανάσης Ραφτόπουλος – Χορός, Αντώνης Αντωνόπουλος – Χορός

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 25€ - ΑΜΕΑ/ ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΑΝΩ ΤΩΝ 65/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ 20€

    • 01/08/2024 – «Μια Φορά στις 15» του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου (ΔΩΡΕΑΝ στη Σκηνή Αυλής Τατάνειου)

    fest ilidas 24 par 9

    «Μια Φορά στις 15» του Ντέρεκ Μπένφιλντ από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

    Την παράσταση «Μια φορά στις 15» παρουσιάζει στη νέα του καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Πρόκειται για το έργο «Don’t lose the place» του Ντέρεκ Μπένφιλντ, μία ξεκαρδιστική  κωμωδία παρεξηγήσεων και ανατροπών.

    Κατά τη διάρκεια της παράστασης, δύο φίλες έρχονται αντιμέτωπες με τους επίδοξους αρραβωνιαστικούς της μίας και μέσα σε ένα βράδυ μπλέκονται σε μία κατάσταση όπου μόνο ξεκαρδιστικές στρατηγικές μπορούν να εμποδίσουν την αποκάλυψη των ρόλων των τριών ανδρών του έργου.

    Λίγα λίγια για το έργο: Όταν ο φίλος της Σύλβια, ο Ρόμπιν, την χωρίσει, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει μια μάλλον αντισυμβατική μέθοδο εύρεσης αντικαταστάτη.

    Αποφασισμένη να μην απογοητευτεί για δεύτερη φορά, έχει κανονίσει προσεκτικά ένα χρονοδιάγραμμα προκειμένου να «δοκιμάσει» διάφορους εραστές και να αξιολογήσει την καταλληλότητά τους πριν κάνει την τελική της επιλογή για έναν πιθανό σύζυγο.

    Αποφασισμένη να μην την απογοητεύσει ένας άλλος φίλος, η Σύλβια αποφασίζει για έναν ασυνήθιστο τρόπο να βρει έναν άντρα και ορίζει χρονοδιαγράμματα αρκετούς πιθανούς εραστές για να δει αν ταιριάζουν. Αλλά τα χρονοδιαγράμματα έχουν έναν τρόπο να πάνε στραβά και αυτή και η φίλη της Jemma σύντομα μπλέκονται ξεκαρδιστικά σε στρατηγικές για να εμποδίσουν τους δοκιμαστικούς συζύγους να συναντηθούν.

    Συντελεστές: Σκηνοθεσία – Μετάφραση – Διασκευή: Γιούλη Μαρούση, Σκηνικά: Νίκος Βελτσίστας, Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδάκης, Ενδυματολόγος: Δήμητρα Παπαλέξη, Μουσική επιμέλεια: Γιούλη Μαρούση

    Παίζουν: Σίλβια: Γιούλη Μαρούση, Τζέμμα: Μαρία Ορφανού, Κλάιβ: Φανούρης Κορρές, Γουόλτερ: Γιάννης Παπαθανάσης, Έντυ: Άρης Μπαταγιάννης

    ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

    • 04/08/2024 – «Αίας του Σοφοκλή» των Θεατρικών Επιχειρήσεων ΤΑΓΑΡΗ (Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας)

    fest ilidas 24 par 10

    «Αίας» του Σοφοκλή

    Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη με τον Μιχάλη Σαράντη και τον Απόστολο Χαντζαρά που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, επιστρέφει το καλοκαίρι.

    Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας, ενώ ο  Απόστολος Χαντζαράς συνομιλεί μαζί του ζωγραφίζοντας, μπροστά στα μάτια των θεατών.

    Ο Αίαντας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων. Ατιμασμένος και απεγνωσμένος, αυτοκτονεί.

    Συντελεστές: Μετάφραση: Νίκος A. Παναγιωτόπουλος, Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης, Ερμηνεία: Μιχάλης Σαράντης, Ζωγραφική: Απόστολος Χαντζαράς,Σκηνική επιμέλεια – Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης, Διασκευή – Προσαρμογή Κειμένου: Γιώργος Νανούρης – Μιχάλης Σαράντης, Φωτογραφίες : Ελίνα Γιουνανλή

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 20€ - ΑΜΕΑ/ ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΑΝΩ ΤΩΝ 65/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ 15€

    • 05/08/2024 – «Κατά Φαντασίας Ασθενής» του Μολιέρου (Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας)

    fest ilidas 24 par 16

    «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία: Αιμίλιου Χειλάκη & Μανώλης Δούνιας

    Την εκρηκτική κωμωδία του Μολιέρου «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» σκηνοθετούν και διασκευάζουν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας. 

    Μετά από τον «Δον Ζουάν» το 2009 στο Εθνικό Θέατρο και τον «Ταρτούφο» το 2016, συνεχίζουν τη μελέτη τους πάνω στον κορυφαίο Γάλλο δραματουργό, ο οποίος, μέσα πάντα από το πρίσμα της κωμωδίας φώτισε τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής, κατανόησε την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και δημιούργησε χαρακτήρες με οικουμενική εμβέλεια και έργα που παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα.

    Με τον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» ο Μολιέρος βάζει στο στόχαστρό τη τους τσαρλατάνους και τους κομπογιαννίτες που λυμαίνονται το ιατρικό επάγγελμα. Σατιρίζει τους «ειδήμονες» της εποχής του που κρύβονταν πίσω από πομπώδες φράσεις και φανταχτερές ορολογίες πασχίζοντας έτσι να καμουφλάρουν την ανεπάρκεια των γνώσεών τους και το γεγονός ότι πάνω από τον ιπποκράτειο όρκο βάζουν το κέρδος και το προσωπικό συμφέρον.

    Ο Μολιέρος -ως ένα από τα λαμπρότερα επαναστατικά πνεύματα της εποχής του- δεν μένει μόνο εκεί, αλλά κάνει και ένα πολιτικό σχόλιο καταγγέλλοντας κάθε μορφή εξουσίας και ασκώντας έντονη κριτική στη γαλλική κοινωνία και στα κακώς κείμενά της. Με ανάλαφρο αλλά καυστικό τρόπο, τα βάζει με τις παντός είδους αυθεντίες που τυφλωμένοι από αλαζονεία και έχοντας κατακτήσει προνόμια και εξουσία, υποτιμούν και καταπιέζουν τον απλό πολίτη.

    Κατά τραγική ειρωνεία ο «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» ήταν το κύκνειο άσμα του. Το 1673, λίγο μετά την τέταρτη παράσταση του έργου στην οποία πρωταγωνιστούσε, ο Μολιέρος -άρρωστος και προδομένος από τους γιατρούς- πέθανε στα παρασκήνια.

    Η παράσταση, που θα παρουσιαστεί σε μεγάλα θέατρα της Αθήνας και θα περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποτελεί την ένατη συνσκηνοθεσία του Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις «Μήδεια», «Μη σου τύχει», «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», «Οθέλλος», «Αντιγόνη», «Ιφιγένεια», «Ταρτούφος» και «Μόνος με τον Άμλετ».

    Συντελεστές: Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας, Ελεύθερη απόδοση: Μανώλης Δούνιας, Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη, Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Κίνηση: Έλενα Γεροδήμου, Βοηθός σκηνοθετών: Θάνος Χατζόπουλος, Γραφιστική επιμέλεια: Δημήτρης Γκέλμπουρας, Social Media: Renegade Media, Παραγωγή: Τεχνηχώρος

    Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη, Θοδωρής Ρωμανίδης, Νίκος Γκέλια, Βίκυ Διαμαντοπούλου, Γιώργος Ζυγούρης, Δημήτρης Φιλιππίδης.

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 22€ - ΑΜΕΑ/ ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΑΝΩ ΤΩΝ 65/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ 20€

    • 09/08/2004 – «Άμλετ» του Θέμη Μουμουλίδη από την 5η ΕΠΟΧΗ (Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας)

    fest ilidas 24 par 11

    «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη

    Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάζει η «5η Εποχή» το καλοκαίρι του 2024, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, με τον Αναστάσιο Ροϊλό στο ρόλο του Άμλετ.

    Με τον Άμλετ, ο Σαίξπηρ καταθέτει στο παγκόσμιο θέατρο ένα έργο μνημειώδες που, αιώνες τώρα, έχει δημιουργήσει τη δική του μυθολογία. Μια κατάδυση στην ουσία του ανθρώπου και ταυτόχρονα ένα requiem στη σκοτεινή πλευρά του. Μέσα από τον Άμλετ, ο Σαίξπηρ μας περιγράφει την εποχή του, που είναι και δική μας εποχή. Ένα κείμενο υπερχρονικό και βαθιά πολιτικό.

    Ο Θέμης Μουμουλίδης, επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του έργου, με μια ομάδα σημαντικών ηθοποιών, με επικεφαλής τον Αναστάση Ροϊλό στον ρόλο του Άμλετ.

    Με όχημα την μεγαλειώδη ποιητική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, η παράσταση παρακολουθεί το «γκρέμισμα» ενός κόσμου, ανίκανου να υπακούσει σε κανόνες και ηθική. Ένας κόσμος σκοτεινός, αδίστακτος, όπου η φιλία αλλά και οι σχέσεις αίματος δεν σημαίνουν τίποτε.

    Ένας «ετοιμόρροπος» κόσμος σκοπιμοτήτων και ιδιοτέλειας: η χώρα αυτή ονομάζεται Κτηνωδία. Ο Άμλετ γνωρίζει εξαρχής ότι αυτός ο κόσμος είναι σάπιος και πρέπει να καταστραφεί: καμιά χρήση του κόσμου δεν είναι καλή. Να βουλιάξει! Σε όλη τη διαδρομή του έργου, ο Άμλετ – Σαίξπηρ, με μοναδικό όπλο τη θεατρική μηχανή, δεν σταματά να αποκαλύπτει και να καταγγέλλει.

    Ο Σαίξπηρ αναθέτει στον Άμλετ να «στήσει» μια παράσταση μέσα στην παράσταση, ώστε θεατές και πρωταγωνιστές της τραγωδίας να μπορούν μέσα από τον μεγεθυντικό φακό της σκηνής, να βιώσουν το μέγεθος της παρακμής, την οποία είναι νομοτελειακά αδύνατον να αποφύγεις. Γιατί ο κόσμος του υποδείγματος είναι ήδη νεκρός…

    Ταυτότητα Παράστασης: Μετάφραση: Γιώργος Χειμώνας, Επεξεργασία κειμένου – Σκηνοθεσία: Θεμης Μουμουλίδης, Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, Σκηνικό: Μικαέλα Λιακάτα, Κοστούμια: Βασιλική Συρμά, Κινησιολογική επεξεργασία: Πατρίσια Απέργη, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, Σπαθογραφίες: Αναστάσιος Ροϊλός, Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Λιαποπούλου, Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγούρου, Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή, Artwork: Θωμάς Παλυβός, Παραγωγή: «5η Εποχή»

    Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αναστάσιος Ροϊλός, Ιωάννα Παππά, Μιχάλης Συριόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Θανάσης Δόβρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Τζένη Καζάκου, Άρης Νινίκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 22€ - ΑΜΕΑ/ ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΑΝΩ ΤΩΝ 65/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ 18€

    • 10/08/2024 – «Δον Κιχώτης» των Θεατρικών Επιχειρήσεων ΤΑΓΑΡΗ (Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας)

    fest ilidas 24 par 13

    Ο «Δον Κιχώτης» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου, το πιο αγαπημένο αστείο ρομάντζο όλων των εποχών

    -Πόσο απαραίτητο μας είναι να ονειρευόμαστε;

    -Η ευγενική μας εκδοχή γιατί δεν είναι στην πρώτη ζήτηση;

    -Μήπως η συνήθεια της κοινοτοποίας μας δίνει μια ψευδαίσθηση της ευτυχίας;

    Το κλασικό αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες μεταφέρεται στο θέατρο και ετοιμάζεται να παρουσιαστεί το φετινό καλοκαίρι σε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

    Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του  Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο, σε μια θεαματική παραγωγή των θεατρικών επιχειρήσεων Τάγαρη.

    Σκηνοθετικό σημείωμα Γιάννη Μπέζου: Το σατιρικό ρομάντζο του Θερβάντες μας υπενθυμίζει τη μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου γι' αυτό που τον ξεπερνά! Κι όταν καταθέτει ο ήρωάς μας την ευαισθησία του και τη μεγάλη του φαντασία, οι άλλοι χλευάζουν και γελούν. Κι όμως, έτσι είναι! Η φαντασία και η ποίηση, για να περάσουν, πρέπει να πληρώσουν διόδια! Μερικές φορές πολύ ακριβά! Ας γελάσουμε λοιπόν με τα παθήματα του Δον Κιχώτη, αλλά ταυτόχρονα ας αναλογιστούμε μήπως η, έτσι κι αλλιώς, μικρή ζωή μας θα ήταν ανυπόφορη χωρίς αυτόν.

    Σημείωμα Άκη Δήμου: Στις αρχές του 17ου αιώνα, ένας 58χρονος μονόχειρας, γκριζομάλλης, βετεράνος των πολέμων της Ισπανίας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μαχητής στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, κυνηγημένος από τους πειρατές, έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στις φυλακές, έγραψε και δημοσίευσε την ιστορία ενός φτωχού χωρικού που, νομίζοντας τον εαυτό του Ιππότη, έμπλεκε σε απίθανες κωμικές περιπέτειες. Ο μεγαλοφυής «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες διαβάστηκε και συνεχίζει να διαβάζεται από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλον τον κόσμο με την ίδια πάντα απόλαυση.

    Ταυτότητα παράστασης: Δον Κιχώτης – Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Σάντσο – Θανάσης Τσαλταμπάσης, Δουλτσινέα – Νάντια Κοντογεώργη, Μαριτόρνα – Παρθένα Χοροζίδου

    Μαζί τους: Γιώργος Χατζής Σταύρος Μαρκάλας, Ελευθερία Κοντογεώργη, Χρήστος Πούλος – Ρένεσης, Γιάννης Βαρβαρέσος, Νικίτα Ηλιοπούλου, Ιωάννα Ανεμογιάννη

    Συντελεστές: Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου, Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος, Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, Κοστούμια:  Ντένη Βαχλιώτη, Μουσική: Βάιος Πράπας, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Νταντάμη, Φωτογραφίες: Δομινίκη Μητροπούλου, Social media – διαφήμιση: Renegade Media, Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Λιάτσου

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 25€ - ΑΜΕΑ/ ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΑΝΩ ΤΩΝ 65/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ 20€

    • 11/08/2024 – Παιδική παράσταση «Παπουτσωμένος Γάτος» του Γιάννη Χριστόπουλου (Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας)

    fest ilidas 24 par 8

    «Ο Παπουτσωμένος Γάτος – Παιχνιδιάρης και στιλάτος!» σε σκηνοθεσία Κέλλυς Σταμουλάκη

    Η Παιδική Σκηνλή του Γιάννη Χριστόπουλου φέρνει στη σκηνή τη θεατρική παράσταση «Ο Παπουτσωμένος Γάτος – Παιχνιδιάρης και στιλάτος!», η οποία κατακτά μικρούς και μεγάλους, φέροντας την υπογραφή της δημιουργικής σκηνοθέτιδας Κέλλυς Σταμουλάκη.

    Μετά τα έργα της, «Ο Καρυοθραύστης» και «Ο Σκρουτζ και τα πνεύματα των εορτών», με μια ευαίσθητη προσέγγιση στον κόσμο του θεάτρου για παιδιά, φέρνει μια αξέχαστη παράσταση αποδεικνύοντας την εμπειρία της στον χώρο.

    Το κείμενο είναι μια κεφάτη μεταγραφή του αγαπημένου κλασσικού παραμυθιού, που προορίζεται για ένα νεανικό κοινό (και όχι μόνο). Εμπλουτισμένο με σύγχρονα νοήματα και θέματα, με ένα ύφος παιγνιώδες, με αστείρευτο χιούμορ και με την παρεμβολή τραγουδιών, ο θεατής ανακαλύπτει τον κόσμο της ειρήνης και του πολέμου, τη σημασία της αλληλεγγύης, της αγάπης, της φιλίας, της ειλικρίνειας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

    Δημιουργεί δηλαδή ένα αντιπολεμικό έργο, που αναδεικνύει την επίκαιρη σημασία αυτών των θεμάτων και τη δύναμη της αλληλεπίδρασης μεταξύ των χαρακτήρων, προσφέροντας ψυχολογικό βάθος στην πλοκή, καθώς μας ταξιδεύει σ’ έναν κόσμο όπου η αλήθεια είναι το πιο πολύτιμο δώρο. Στο ταξίδι τους αυτό, ο παπουτσωμένος γάτος και το αφεντικό του, ανακαλύπτουν ότι η εξυπνάδα, η καλοσύνη και η γενναιοδωρία είναι τα κλειδιά για τη σωτηρία όλων.

    Πρωταγωνιστές: Ίρις Ανδριοπούλου, Χοβίκ Καραμπετιάν, Μανώλης Κονταξάκης, Βαγγέλης Μπαζάκος, Θαλής Πολίτης

    Συντελεστές: Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κέλλυ Σταμουλάκη, Σκηνικά – Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης, Μουσική: Ελένη Καρβέλη, Χορογραφίες: Άννα Μάγκου, Φωτισμοί: Γιώργος Βαζαίος, Βοηθός Σκηνοθέτης: Παύλος Εμμανουηλίδης, Κατασκευή Σκηνικού: Παναγιώτης Χριστόπουλος, Ζωγραφική Σκηνικού: Έλενα Αθανασιάδου, Οργάνωση Παράγωγης: Αιμιλία Βαλή, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κέλλυ Σταμουλάκη

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ 10€ - ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 11€ - ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΟΓΑ

    • 13/08/2024 – «Ο Παππούς έχει πίεση» των θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ (Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας)

    fest ilidas 24 par 7

    «Ο Παππούς έχει Πίεση» σε σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Χαλκιά

    Η πετυχημένη κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου επανέρχεται σε σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη φέτος το καλοκαίρι σε μια ξεκαρδιστική περιοδεία. Το ρόλο του Παππού ερμηνεύει ο Τάσος Χαλκιάς δίπλα σε έναν δυνατό κωμικό θίασο που απαρτίζουν οι Κρατερός Κατσούλης, Μαριλού Κατσαφάδου, Δήμητρα Στογιάννη, Ηρώ Πεκτέση και ο Άρης Αντωνόπουλος. Τα σκηνικά είναι της Μαρίας Φιλίππου και τα κοστούμια της Ελένης Μπλέτσα.

    Ο θρυλικός «Παππούς» της Δήμητρας Παπαδοπούλου μετά το ανέβασμα του 1997 και του 2012 επανέρχεται δυναμικά για να γεμίσει με γέλιο τα καλοκαιρινά μας βράδια. Ένας παππούς, τρεις εξωφρενικές εγγονές, ένας «μπάτσος», ένας ιδεολόγος νεαρός, ένας «φόνος» και ένα ρομαντικό δείπνο με φακές οδηγούν μια θεότρελη ελληνική οικογένεια σε ξεκαρδιστικές καταστάσεις. 

    Τρεις αδελφές σε σημείο καμπής στη ζωή τους, η αναρχική Πόπη, που «πέφτει» στον έρωτα ενός «μπάτσου», η φοβισμένη Φώφη, που κηρύσσει την προσωπική της επανάσταση και θέτει νέους όρους και κανόνες στη ζωή της και, η καριερίστα Μαρία, που έχει στόχο να γίνει επιτέλους μάνα, μπλέκονται σε ανεξέλεγκτες παρεξηγήσεις. 

    Συνδετικός κρίκος όλων, ο αριστερός και με άνοια Παππούς, ο οποίος γίνεται η ιδεολογική έμπνευση για την ίδρυση του νέου πολιτικού κινήματος, με το όνομα "Ψάξου". Το κίνημα που δημιουργήθηκε από τον Χάρη, τον σύντροφο της Μαρίας, φιλοδοξεί να γίνει η φωνή της νεότερης γενιάς των Ελλήνων.

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 20€ - ΑΜΕΑ/ ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΑΝΩ ΤΩΝ 65/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ 18€

    • 21/08/2024 – «Τέλειοι Ξένοι» των Θεατρικών Επιχειρήσεων ΜΑΡΟΣΟΥΛΗ (Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας)

    fest ilidas 24 par 5

    «Τέλειοι Ξένοι» του Πάολο Τζενοβέζε

    Οι «Τέλειοι Ξένοι, του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου και Πέτρου Λαγούτη και παραγωγή των Θεατρικών Επιχειρήσεων Θ. Μαροσούλη,  η παράσταση που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και που για δύο ολόκληρες σεζόν καταχειροκροτείται στο κατάμεστο Θέατρο «Αθηνά», ξεκινάει αυτό το καλοκαίρι  το ταξίδι της στην Ελλάδα.

    Με σταθμούς τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και όχι μόνο, το έργο που μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 80.000 θεατές, ετοιμάζεται για την καλοκαιρινή του περιοδεία για να ψυχαγωγήσει και να συγκινήσει όσους αγαπούν το καλό θέατρο

    Με πρωταγωνιστές γνωστούς κι αγαπημένους ηθοποιούς, τους: Πέτρο Λαγούτη, Γιώργο Χρανιώτη,  Χρήστο Σαπουντζή, Κώστα Κάππα, Μάρθα Λαμπίρη – Φεντόρουφ, Μένη Κωνσταντινίδου, Σοφία Μανωλάκου,  και στον ρόλο της μικρής κόρης την Αλίκη Κακολύρη και ένα εξαιρετικό κείμενο που απέδωσε με έμπνευση και μεράκι η Ελεονώρα Μελέτη, οι «Τέλειοι Ξένοι» φιλοδοξούν να ψυχαγωγήσουν το θεατρόφιλο κοινό και στην καλοκαιρινή τους περιοδεία.

    Επτά φίλοι συναντιούνται για γεύμα στο σπίτι ενός εκ των ζευγαριών. Αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι. Αφήνουν όλοι τα κινητά τους στη μέση του τραπεζιού και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Μυστικά έρχονται στην επιφάνεια που διαταράσσουν την ισορροπία στις σχέσεις. Γιατί όπως είπε και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, «Ο καθένας από εμάς έχει τρεις ζωές, μία δημόσια, μία προσωπική και μία μυστική.» Και σαν να μην έφταναν  οι τρεις ζωές,  έχει και Πανσέληνο…

    Το έργο «Τέλειοι Ξένοι», με τις ξεκαρδιστικές ανατροπές και τις απρόσμενες εξελίξεις του, έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό και έχει γίνει επίσης πολύ επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία σε 18 χώρες.

    Σκηνοθεσία: Πέτρος Λαγούτης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μετάφραση – Απόδοση: Ελεονώρα Μελέτη, Σκηνικά: Νότης Χριστοδούλου, Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Σγουράκη, Καλή Βοϊκλή

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 20€ - ΑΜΕΑ/ ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΑΝΩ ΤΩΝ 65/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ 17€

    ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

    ΑΜΑΛΙΑΔΑ:

    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ (2622021221)

    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΟΣ (2622021770 – 6981995083 Γρ. Κακολύρης)

    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΚΥΚΛΟΣ (Κατάστημα Α’ 2622026910 – Κατάστημα Β’ 2622023826)

    ΠΥΡΓΟΣ:

    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΚΟΡΚΟΛΗΣ (Κατάστημα Α’ 2621022674)

    ΓΑΣΤΟΥΝΗ:

    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (262332356)

    ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΒΑΡΟΥΧΑ ΜΑΡΙΑ (2623032320)

    ΛΕΧΑΙΝΑ:

    ΟΠΤΙΚΑ ZOEL, ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (2623022888, 6973491445)

    ΒΑΡΔΑ:

    ΟΠΤΙΚΑ ZOEL, ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (2623073727, 6973491445)

    ΗΛΕΚΤΡOΝΙΚΑ:

    more.com

    ticketservices.gr

    (Δελτίο Τύπου)

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    omiros_10.jpg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow