Μια νέα μελέτη διαπιστώνει τι συμβαίνει όταν πίνετε καφέ κάθε μέρα

    Μια νέα μελέτη διαπιστώνει τι συμβαίνει όταν πίνετε καφέ κάθε μέρα

    Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο,

    ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής ρουτίνας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία της Drive Research, περίπου το 73% των πολιτών καταναλώνουν καφέ σε καθημερινή βάση — είτε πρόκειται για έναν κλασικό καφέ φίλτρου, έναν παγωμένο εσπρέσο ή ένα πιο γλυκό και κρεμώδες ρόφημα. Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Πόσο ωφέλιμος είναι ο καφές για την υγεία μας;

    Μια νέα παρατηρητική μελέτη, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition, έρχεται να ενισχύσει τη θέση ότι ο καφές — τουλάχιστον όταν καταναλώνεται με μέτρο και χωρίς υπερβολές σε ζάχαρη και λιπαρά — μπορεί να είναι ωφέλιμος για την υγεία.

    Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 1 έως 3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, αλλά και από καρδιαγγειακές παθήσεις. Το εντυπωσιακό εύρημα: Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μαύρο καφέ ή καφέ με περιορισμένες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών παρουσίασαν έως και 14% μειωμένο κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

    Ωστόσο, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Τα πιθανά οφέλη του καφέ φαίνεται να υπονομεύονται όταν προστίθενται μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή πλούσιων σε λιπαρά συστατικών, όπως η κρέμα γάλακτος.

    Η μελέτη στηρίχθηκε σε δεδομένα της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (NHANES), που καλύπτουν την περίοδο 1999–2018, καθώς και σε στατιστικά στοιχεία από τον Εθνικό Δείκτη Θνησιμότητας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, πάνω από το 53% των ενηλίκων άνω των 20 ετών στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι πίνουν καφέ καθημερινά.

    «Ο καφές είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα παγκοσμίως και, με δεδομένο ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες Αμερικανοί καταναλώνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα, έχει σημασία να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις του στην υγεία», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Fang Fang Zhang, από το Friedman School του Πανεπιστημίου Tufts.

    Όπως εξηγεί η Zhang, τα πιθανά οφέλη του καφέ αποδίδονται στις βιοδραστικές ενώσεις που περιέχει — όπως οι πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά — όμως η προσθήκη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών φαίνεται να αντισταθμίζει αυτά τα οφέλη.

    Η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση, αλλά υπογραμμίζει τη σημασία του τρόπου κατανάλωσης: Ο μαύρος καφές ή ο ελαφρώς γλυκαμένος καφές μπορεί να είναι ένας σύμμαχος υγείας, ενώ τα υπερβολικά γλυκά ροφήματα καφέ ενδέχεται να αποτελέσουν τον αδύναμο κρίκο.

    Πηγή: newsbomb.gr

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    Expert_10001.jpeg
    Expert_10001.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    tsioris.jpeg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow