10 τοξικές φράσεις που μόνο οι συναισθηματικά ευφυείς αναγνωρίζουν

    10 τοξικές φράσεις που μόνο οι συναισθηματικά ευφυείς αναγνωρίζουν

    Για να είμαστε σαφείς, το να αποκαλούμε

    κάτι ως «τοξική φράση» δεν σημαίνει ότι κυριολεκτικά κάθε φορά που κάποιος τη χρησιμοποιεί, θα ακολουθήσει ένα τοξικό σχόλιο.

    Όμως, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν να αναγνωρίζουν τις τοξικές φράσεις, προσπερνώντας τα ψευδώς θετικά στοιχεία. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις, προκειμένου να αποφύγεις κάθε είδους μελλοντική χειραγώγηση στις διαπροσωπικές ή επαγγελματικές σου σχέσεις.

     

    «Είσαι καλύτερος άνθρωπος από εμένα»

    Φαντάσου ότι μοιράζεσαι μια ιστορία όπου έδειξες καλοσύνη ή υπομονή σε κάποιον, όταν αναμφισβήτητα θα μπορούσες να έχεις εκραγεί. Το άτομο με το οποίο μιλάς απαντά λέγοντας: «Είσαι καλύτερος άνθρωπος από εμένα» και συνειδητοποιείς ότι μπορεί να εννοεί κυριολεκτικά το αντίθετο από αυτό που έχει πει, υποδηλώνοντας ότι στην πραγματικότητα είσαι πιο αδύναμο άτομο, γιατί δεν είχες την αντίδραση που θα περίμενε.

    «Δεν έχω κανένα φίλτρο»

    Αυτή μπορεί να είναι μια φαινομενικά ακίνδυνη φράση ή αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος λευκής επιταγής, που απαλλάσσει το άτομο από την ευθύνη για ό,τι πρόκειται να πει στη συνέχεια. Δώσε προσοχή στις λέξεις που ακολουθούν.

    «Δεν κρίνω, αλλά…»

    Όποιος το λέει αυτό έχει ήδη κρίνει και θέλει να το μάθεις. Είναι επίσης μια αρκετά περιττή φράση. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε επικριτικοί σε κάποιο βαθμό, αλλά μάλλον είναι καλύτερα να αφήσουμε τους συνομιλητές μας να κρίνουν από μόνοι τους την όποια άποψη μας, χωρίς να τους κατευθύνουμε.

    «Ξέρω τι σκέφτεσαι»

    Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όποιος το λέει αυτό να έχει περιορισμένη κατανόηση του τι πραγματικά σκέφτεσαι και να χρησιμοποιεί τη φράση με υπολογιστικό τρόπο για να πλαισιώσει τις πεποιθήσεις σου για σένα. Μια παρόμοια τοξική φράση;  «Σε ξέρω καλύτερα από ό,τι ξέρεις τον εαυτό σου!».

    «Απλώς είμαι ειλικρινής» 

    Είναι σαν να σου λένε «δεν σκοπεύω να προσβάλω κανέναν». Αλλά, αυτό πραγματικά λένε όσοι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη φράση με τοξικό τρόπο, είναι ότι δεν τους νοιάζει αν προσβάλουν το σύμπαν με ό,τι θα πουν στη συνέχεια.

    «Μην το πάρεις στραβά, αλλά…»

    Μια από τις πιο «ευγενικές» τοξικές φράσεις, η οποία λειτουργεί ως red flag για το μετά.  Ό,τι ακολουθεί μετά είναι 9 στις 10 αρνητικό. Τόσο αρνητικό που δικαιολογεί ότι κάποιος μπορεί να το πάρει στραβά και να αντιδράσει άσχημα ή ακατάλληλα.

    «Με όλο τον σεβασμό…»

    Ξέρεις ότι θα ακολουθήσει ένα ασεβές σχόλιο.

    «Μόνο εσύ παραπονιέσαι»

    Ίσως όντως να παραπονιέσαι μόνο εσύ για κάτι. Αλλά η συγκεκριμένη φράση μπορεί να γίνει τοξική, όταν η χρησιμοποιείται ως τρόπος να επιβάλλουν τη δύναμη των αριθμών (ή την έλλειψη αυτής) εναντίον σου.

    «Δεν είμαι ρατσιστής, σεξιστής κ.λπ., αλλά…»

    Αλλά πρόκειται να σου πουν κάτι ρατσιστικό ή σεξιστικό κ.λπ.

    «Συνήθως δεν κουτσομπολεύω, αλλά…»

    Προειδοποίηση: Ακολουθούν κουτσομπολιά.

    πηγή https://www.ladylike.gr

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    omiros_10.jpg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow