2ο Ετήσιο Συνέδριο στο πλαίσιο του 11ου Port Festival

    2ο Ετήσιο Συνέδριο στο πλαίσιο του 11ου Port Festival

    “Μουσική, Πολιτισμός & Περιφερειακή Ανάπτυξη:

     Η συμβολή των φεστιβάλ τέχνης στην οικονομική σύγκλιση”

    2, 3 & 4 Αυγούστου 2024, άλσος Κατακόλου 

    To 2ο Ετήσιο Συνέδριο Μουσική, Πολιτισμός & Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των φεστιβάλ τέχνης στην οικονομική σύγκλιση, που διοργανώνει η Αέναον ΚοινΣΕπ, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 11ου Port Festival καθημερινά στις 2, 3 & 4 Αυγούστου και ώρες 20:00 – 21:00, στο άλσος Κατακόλου. 

    Σκοπός: Το Συνέδριο θα εξετάσει τον ρόλο των τεχνών, ιδίως της μουσικής, και του πολιτισμού των φεστιβάλ ως μοχλών για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και της σύγκλισης των περιοχών. 

    Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και το πολιτιστικό μάρκετινγκ, τις πολιτικές και μεθόδους για τη χρηματοδότηση, τη συνεργασία και τη δημιουργία δικτύων με άλλους φορείς, τους τρόπους διάχυσης και επικοινωνίας του πολιτισμικού προϊόντος, την οικονομική διαχείριση, τις στρατηγικές βιωσιμότητας, αλλά και διαχείρισης κρίσεων των φορέων πολιτισμού, την αξία της συνεχούς επικοινωνίας και διαβούλευσης με την κοινωνία.

    Θεωρητικό πλαίσιο και επιστημονικός προβληματισμός (συνοπτικά): 

    1. Τα φεστιβάλ τέχνης θεωρείται ότι επιτυγχάνουν την καταναλωτική ανάμειξη (personal involvement inventory), η οποία είναι η κατάσταση του νου, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η ικανοποίηση και η αφοσίωση αυτού που συμμετέχει στο πολιτιστικό προϊόν. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ συνοδεύονται από οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά οφέλη για τις πόλεις και τις ευρύτερες περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα. 
    2. Βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη του φεστιβαλικού τουρισμού είναι η αποκόμιση θετικής εμπειρίας για τον θεατή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θετική αυτή εμπειρία είναι η επιλογή μιας καλής τοποθεσίας για την διεξαγωγή του φεστιβάλ, ο σχεδιασμός ενός ελκυστικού προγράμματος, αλλά και οι καλές εγκαταστάσεις και συνοδευτικές υπηρεσίες για τον επισκέπτη. 
    3. Τα φεστιβάλ ικανοποιούν σηµαντικές αξίες και στόχους και αυτή η µορφή καταναλωτικής ανάµειξης περιλαµβάνει µια διαρκή αφοσίωση από την πλευρά του συμμετέχοντα θεατή-καταναλωτή όσον αφορά τις σκέψεις, τα συναισθήµατα και τη συµπεριφορά του απέναντι στα ιδιαίτερα πολιτιστικά προϊόντα των φεστιβάλ.
    4. Τα φεστιβάλ, ως οι πολιτιστικοί μεσολαβητές, θεωρούνται δημιουργοί γούστου που αξιοποιούν τις εμπειρίες σε επαγγελματικούς τομείς για να προωθήσουν και να καθιερώσουν ορισμένες ποιοτικές μορφές πολιτισμού έναντι άλλων. Έτσι, (ανα)παράγουν τις συλλογικές ταυτότητες, την κοινωνικότητα και τελικά την ίδια την κοινωνία (Bourdieu, 1984). 
    5. Οι πρακτικές πολιτιστικής ιθαγένειας όπως τα τοπικά φεστιβάλ, αποτελούν για το κοινό σημαντικές προσπάθειες και μορφές ανάκτησης της κρίσιμης δημόσιας σφαίρας (προωθώντας την τοπική αξιοπρέπεια, την ιστορική συνείδηση, την εξωστρέφεια, την αλληλεγγύη, τις δημοκρατικές αρχές, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις).
    6. Ο τουρισμός για φεστιβάλ είναι ένας σημαντικός άξονας της τοπικής ανάπτυξης. Τα φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν ή να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα μιας πόλης, να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο ή και να δημιουργήσουν εξ αρχής τουριστική περίοδο, όπως επίσης και να συνδράμουν θετικά στις σχέσεις των κατοίκων. Γι’ αυτό και οι πόλεις επιζητούν τα φεστιβάλ. Ανεξάρτητα από το κοινό στο οποίο αυτά απευθύνονται, είτε αυτό είναι όλες οι πληθυσμιακές ομάδες ανεξαιρέτως, είτε μία συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων, και ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους, είτε αυτά διαρκούν μία με δύο μέρες είτε μία εβδομάδα, το κοινό τους στοιχείο είναι ότι έλκουν έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ένα αποτέλεσμα προφανώς επιθυμητό για κάθε περιοχή (Wagenaar, 2004: 87). 

    Συνοπτικά, τα μακροπρόθεσμα αποτυπώματα των τοπικών φεστιβάλ είναι: 

    • Διαμόρφωση νέου κοινού για τον πολιτισμό το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει κοινό-στόχο για διάφορα εγχειρήματα της πολιτιστικής βιομηχανίας.
    • Τοπική υπερηφάνειακαι ανάπτυξη της αίσθησης του ανήκειν 
    • Πολιτιστική διαφοροποίηση και κοινωνική συνοχή 
    • Αύξηση του ποιοτικού χρόνου των μελών της οικογένειας 
    • Βαθύτερη κατανόηση της ιδιαίτερης κουλτούρας λόγω της παρατήρησης των διαφορών της ως προς τις άλλες κουλτούρες 
    • Βελτίωση στην ποιότητα ζωής 
    • Ενίσχυση της τοπικής τουριστικής προβολής 
    • Ανάπτυξη νέων τουριστικών καταλυμάτων για την παραμονή των επισκεπτών
    • Δημιουργία αναγνωρίσιμου (ή διεθνούς) προφίλ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης & επικοινωνίας και στα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα 
    • Μείωση της ανεργίας 
    • Αύξηση ελκυστικότητας τοπικών επενδύσεων 
    • Παροχή πλατφόρμας μάρκετινγκ για χορηγούς και τοπικούς φορείς 
    • Δικτύωση των τοπικών καλλιτεχνών 
    • Θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα 
    • Βιωσιμότητα 

    Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου περιλαμβάνουν: 

    • Η συμβολή της μουσικής στην πολιτιστική ταυτότητα και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. 
    • Ο ρόλος της μουσικής εκπαίδευσης και των μουσικών σχολών (ωδείων) στην περιφερειακή ανάπτυξη. 
    • Το μουσικό βιοτεχνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και η δημιουργία θέσεων εργασίας. 
    • Η πολιτιστική κληρονομιά και ο ρόλος της στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης. 
    • Μουσική τεχνολογία και ψηφιακή καινοτομία για την προώθηση της περιφερειακής σύγκλισης 
    • Μουσική και βιώσιμη ανάπτυξη: Πώς η μουσική μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία βιώσιμων πρακτικών και στην προστασία του περιβάλλοντος. 
    • Καλλιτεχνικές συνεργασίες και διασυνοριακές σχέσεις: Πώς η συνεργασία μεταξύ μουσικών και καλλιτεχνών από διάφορες περιοχές μπορεί να συμβάλει στη σύγκλιση και στην περιφερειακή ανάπτυξη. 
    • Μουσική και κοινωνική συνοχή: Πώς η μουσική μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών και στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής στις περιφέρειες. 
    • Μουσικές εκδηλώσεις και τουρισμός: Πώς οι μουσικές εκδηλώσεις μπορούν να ενισχύσουν τον τουρισμό και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών. 
    • Μουσική και κοινωνική επιχειρηματικότητα: Πώς οι μουσικοί και οι επιχειρηματίες μπορούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία και την υποστήριξη μουσικών επιχειρήσεων που θα συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη. Το Κατάκολο, ως μικρό λιμάνι σκαφών αναψυχής και τουρισμού στην Πελοπόννησο, προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Οι συμμετέχοντες μπορούν να απολαύσουν την πανέμορφη παραθαλάσσια τοποθεσία του Κατάκολου και να εξερευνήσουν τις γραφικές γύρω περιοχές. Επιπλέον, μπορεί να προστεθούν και άλλες δραστηριότητες στο πλαίσιο του φεστιβάλ μουσικής, όπως συναυλίες, μουσικά workshops, εκθέσεις τοπικής τέχνης και χειροτεχνίας, καθώς και παρουσιάσεις τοπικής γαστρονομίας. Το συνέδριο στο Κατάκολο μπορεί να προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον για τη συνάντηση επαγγελματιών, ερευνητών, καλλιτεχνών και όσων αγαπάνε τη μουσική και τον τουρισμό, προωθώντας τον πολιτισμό και την περιοχή της Πελοποννήσου ως έναν προορισμό που συνδυάζει την τέχνη και τη φυσική ομορφιά.

    port festival 1 724x1024

    πηγή https://proini.news

     

     

     

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    omiros_10.jpg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow