Επιστροφή στη δουλειά: Τι είναι το άγχος επανεισόδου;

    Επιστροφή στη δουλειά: Τι είναι το άγχος επανεισόδου;

    Αμέσως μετά τις διακοπές η επιστροφή

    στη δουλειά είναι μονόδρομος: ανοίγεις το laptop ή τον υπολογιστή, ελέγχεις τα εισερχόμενά σου και αρχίζεις να κάνεις τις εργασίες με τη σειρά. Δυστυχώς, η επιστροφή στη δουλειά μπορεί να σε κάνει να νιώθεις σαν να χρειάζεσαι κι άλλες διακοπές. Υπάρχει μήπως μυστικό για να διατηρήσεις τη γαλήνη που είχες τις προηγούμενες ημέρες; Και τι είναι το στρες επανεισόδου που σε εμποδίζει να επιστρέψεις ήρεμη στο γραφείο;

    Τι είναι το άγχος επανεισόδου;

    Αφού επιστρέψεις από τις διακοπές και προτού πας στη δουλειά, μπορεί να κάνεις ανήσυχες σκέψεις, να νιώθεις άγχος, να έχεις προβλήματα ύπνου, πονοκεφάλους και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα συμπτώματα μερικοί τα αποκαλούν άγχος επανεισόδου (re-entry anxiety).

    Γιατί νιώθεις έτσι; Η απότομη αλλαγή της ρουτίνας και η ανάγκη να επιστρέψεις στο γνώριμο πρόγραμμα αντί να κάνεις ό,τι θέλεις, κάνει την επιστροφή στη δουλειά αγχωτική. Το 31% των ανθρώπων ανησυχεί για το πώς θα τα βγάλει πέρα με τα διοικητικά καθήκοντα, το 27% θεωρεί ότι η εργασία είναι υπερβολική και το 26% αισθάνεται ιδιαίτερα ανήσυχο για τα μη αναγνωσμένα email και μηνύματα.

    Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι. Μερικοί μπορεί να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με τις διακοπές τους και να μετανιώνουν που επέστρεψαν χωρίς την κατάλληλη επαναφορά. Άλλοι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε ένα ανεπιθύμητο εργασιακό περιβάλλον.

    Είναι φυσιολογικό το άγχος επανεισόδου;

    Το να να μην έχεις καλή διάθεση και να μη θέλεις να επιστρέψεις στη δουλειά είναι απολύτως φυσιολογικό. Να ξέρεις ότι είναι προσωρινό και πιθανότατα θα σταματήσει σε μία ή δύο εβδομάδες. Αλλά αν η καταθλιπτική διάθεση επιμένει, μπορεί να σημαίνει ότι δεν απολαμβάνεις τη δουλειά σου όσο παλιά και ότι είναι καιρός να σκεφτείς κάποιες αλλαγές. Μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για να επισκεφτείς έναν ψυχοθεραπευτή.

    5 λάθη που κάνεις μετά τις διακοπές όταν επιστρέφεις στο γραφείο

    Βρήκαμε τον τρόπο να επιστρέψεις ομαλά στη δουλειά χωρίς να χρειαστεί να πετάξεις το πληκτρολόγιο από το παράθυρο. Δες τα λάθη, διόρθωσέ τα και καλή επάνοδο.

    1. Δεν ξεκινάς με χαλαρούς ρυθμούς
    2. Επιστρέφεις αμέσως στη δουλειά
    3. Δεν κοιτάς τα email σου
    4. Δεν αλλάζεις το πρόγραμμά σου
    5. Κλείνεσαι στο καβούκι σου

    Λάθος 1ο: Δεν ξεκινάς με χαλαρούς ρυθμούς

    Πάρε τον χρόνο σου. Κανείς δεν περιμένει από εσένα την πρώτη ημέρα ή την πρώτη εβδομάδα να είσαι το ίδιο αποδοτική όπως τον χειμώνα. Μίλα με τους συναδέλφους σου, αντάλλαξε εμπειρίες και αναλύστε τους επαγγελματικούς σας στόχους για το μέλλον. Αυτό θα σε κάνει να νιώσεις σίγουρα καλύτερα.

    Λάθος 2ο: Επιστρέφεις αμέσως στη δουλειά

    Όταν φεύγουμε για διακοπές, όλοι θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό που έχουμε. Εάν ταξιδεύεις, ίσως θέλεις ακόμη και να αναβάλλεις την επιστροφή την τελευταία στιγμή. Αλλά το να είσαι στον αέρα 8 ώρες πριν ξεκινήσει η δουλειά σου δεν είναι τόσο καλή ιδέα. Πρέπει να δώσεις χρόνο στο μυαλό και στο σώμα σου να ανακάμψουν.

    Ο εγκέφαλός σου δεν έχει χρόνο να προσαρμοστεί στην αλλαγή ζώνης ώρας, την αλλαγή γλώσσας και το καθεστώς εργασίας – ξεκούρασης. Προσπάθησε να σχεδιάσεις την επιστροφή από τα ταξίδια και τις διακοπές σου μία με δύο μέρες νωρίτερα, έτσι ώστε να έχεις τουλάχιστον μία μέρα για να αποσυμπιεστείς, να ξεπακετάρεις και να επιστρέψεις ανανεωμένη.

    Λάθος 3ο: Δεν κοιτάς τα email σου

    Μη φρικάρεις αν δεις 200 bold μηνύματα. Προσπάθησε  να τα βάλεις σε μια σειρά και να προσπαθήσεις να απαντήσεις στα περισσότερα που μπορείς. Κι αν δεν τα καταφέρεις, έχεις και την επόμενη μέρα. Άλλωστε, η δουλειά δεν σταματάει ποτέ.

    Λάθος 4ο: Δεν αλλάζεις το πρόγραμμά σου

    Οι διακοπές είναι πολύ περισσότερα από απλές περιόδους ανάπαυσης. Μπορούν να σε βοηθήσουν να αναθεωρήσεις τη ζωή σου, να δοκιμάσεις κάτι νέο και να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου. Μάλιστα, είμαστε ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να δοκιμάσουμε διαφορετικά πράγματα όταν επιστρέφουμε από διακοπές. Και ποιος ξέρει, ίσως ένα διαφορετικό πρόγραμμα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι!

    Λάθος 5ο: Κλείνεσαι στο καβούκι σου

    Ενημέρωσες την κατάστασή σου στο Slack σε “Αφήστε με ήσυχο” μόλις επέστρεψες στη δουλειά; Το να κλείνεσαι στον εαυτό σου δεν είναι καλή ιδέα. Εάν θέλεις να χαλαρώσεις στη δουλειά και να μάθεις γρήγορα ό,τι νέο υπάρχει, απλά μίλα με τους συναδέλφους σου! Θα μάθεις τα τελευταία νέα και θα κάνεις τη μέρα να κυλήσει πιο γρήγορα. Α, και προσπάθησε να μην ευχηθείς “Καλό χειμώνα”. Η έκφραση αυτή μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα. Ο χειμώνας είναι ακόμη πολύ μακριά.

    Πηγή: shape.gr

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    omiros_10.jpg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow