Αυλαία για το φετινό “Σινεμά στις Πλατείες”

    Αυλαία για το φετινό “Σινεμά στις Πλατείες”

    Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου η τελευταία προβολή στην Αμαλιάδα με την “Μικρά Αγγλία” του Παντελή Βούλγαρη

    Τον Ιούλιο και Αύγουστο το Φεστιβάλ Ολυμπίας

    διένυσε περισσότερα από 2.800 χιλιόμετρα στο νομό Ηλείας για να προβάλλει ταινίες σε 48 διαφορετικά σημεία που παρακολούθησαν περί τους 2.700 θεατές.

    Το φετινό πρόγραμμα «Σινεμά στις Πλατείες» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, αφού ταξίδεψε επί δυο μήνες σε μικρά και μεγάλα χωριά και πόλεις του Νομού Ηλείας, ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία με την προβολή της εμβληματικής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, «Μικρά Αγγλία», στις 14 Σεπτεμβρίου στην Αμαλιάδα.

    Με την κεντρική του διοργάνωση να πραγματοποιείται μες στην καρδιά του χειμώνα, το Φεστιβάλ Ολυμπίας με το πρόγραμμα «Σινεμά στις Πλατείες» έχει καθιερώσει τα τελευταία 11 χρόνια καλοκαιρινά ραντεβού στις πλατείες των χωριών και των πόλεων της Ηλείας. Έτσι ο κινηματογράφος ταξιδεύει για να συναντήσει τον θεατή κι αυτός με τη σειρά του να ταξιδέψει στη μαγεία της 7ης Τέχνης. Κι αυτό χάρη στις δημιουργικές κυψέλες των τοπικών κοινωνιών (τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις ομάδες πολιτών, τους φορείς της αυτοδιοίκησης κ.ά.), με τη συνεργασία των οποίων διοργανώνονται οι εκδηλώσεις.

    Φέτος, ο πλανόδιος κινηματογράφος του Φεστιβάλ ταξίδεψε απ’ άκρου εις άκρον της Ηλείας, διανύοντας περισσότερα από 2.800 χιλιόμετρα για να φτάσει σε 48 διαφορετικούς προορισμούς από τις πεδινές και παραλιακές περιοχές του Γιαννιτσοχωρίου, της Σπιάντζας, της Αρετής, της Μέλισσας κ.ά. μέχρι τα ορεινά απομακρυσμένα χωριά του Αστρά, της Φιγαλίας (Παύλιτσα), της Ν. Φιγαλίας (Ζούρτσας), της Ανδρίτσαινας, της Λαμπείας (Δίβρη) κ.ά. και να συναντηθεί με περίπου 2.700 θεατές.

    Ανάμεσα σε αυτούς τους σταθμούς ξεχώρισαν η προβολή της βραβευμένης ταινίας «Πίσω από τις θημωνιές» παρουσία της σκηνοθέτριας Ασημίνας Προέδρου στον Πύργο, σε συνεργασία με τη νεοσύστατη κινηματογραφική λέσχη “ΣινεφΗΛΕΙΑ”, η προβολή της «Ηλέκτρας» του Μιχάλη Κακογιάννη στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η προβολή της ταινίας «Ας περιμένουν οι γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη με τη συνεργασία του πολιτιστικού συλλόγου νέων Ανδρίτσαινας “Παρράσιοι” της Ανδρίτσαινας στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που οργανώνει ο σύλλογος.

    Ωστόσο για το Φεστιβάλ Ολυμπίας την ίδια και μεγαλύτερη αξία έχουν οι προβολές που πραγματοποιεί σε μικρές κοινότητες για τους λιγοστούς κατοίκους τους, εκεί όπου η πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά παραμένει ζητούμενο. Ο τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοί τους υποδέχονται και αγκαλιάζουν τις εκδηλώσεις αυτές είναι συγκινητικός γι’ αυτό και αποτελεί ηθική δέσμευση για το Φεστιβάλ να δίνει προτεραιότητα στα αιτήματα των φορέων που προέρχονται από τέτοια χωριά.

    Ο κύκλος των θερινών προβολών θα κλείσει στις 14 Σεπτεμβρίου στην Αμαλιάδα με την «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, εκδήλωση που οργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων της πόλης. Έτσι θα λάβει τέλος αυτό το θερινό, κινηματογραφικό ταξίδι για φέτος καθώς οι μεγάλες οθόνες θα μαζευτούν, τα φώτα των μηχανών προβολής θα σβήσουν… Για λίγο, όμως, διότι θα ανάψουν ξανά τον Δεκέμβριο στις κινηματογραφικές αίθουσες, όπου το Φεστιβάλ δίνει το επόμενο ραντεβού του με τα παιδιά και το ευρύ κοινό της Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην 27η διοργάνωσή του.

    Το Φεστιβάλ Ολυμπίας ευχαριστεί όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, χωρίς τους οποίους το “Σινεμά στις Πλατείες” θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί με αυτή την επιτυχία.

    Οι φετινοί προορισμοί του προγράμματος «Σινεμά στις πλατείες» ήταν οι εξής: Σαλμώνη (08/07), Πύργος (15/07), Καυκανιά (16/07), Λεχαινά (19/07), Πύργος & Ώλενα (20/07), Γρανιτσαίικα (21/07), Σπιάντζα (24/07), Κατσαρού (26/07), Πλατιάνα (27/07), Αρχαία Πίσα (28/07), Χάβαρι (29/07), Καρδαμάς (30/07), Ελαιώνας & Ξηροχώρι (31/07), Αμαλιάδα (01/08), Αρρήνη & Νέα Φιγαλία (02/08), Μπόρσι & Αμπελώνας (03/08), Στρέφι (04/08), Άγιος Ηλίας Γιαννιτσοχωρίου (05/08), Διάσελλα (06/08), Μέλισσα & Ζαχάρω (07/08), Αρετή & Χειμαδιό (08/08), Χρυσοχώρι & Δουναίικα (09/08), Ξυλοκέρα & Κουζούλι (10/08), Λασταίικα (11/08), Πεύκη & Σαβάλια (12/08), Μηλέα & Άσπρα Σπίτια (13/08), Δαφνιώτισσα (14/08), Λαμπεία (16/08), Ανδρίτσαινα (17/08), Ολυμπία (19/08), Σέκουλας (21/08), Αντρώνι (22/08), Φιγαλεία (24/08), Τραγανό (25/08), Επιτάλιο & Αρτέμιδα (26/08), Αστράς (28/08),

    Το “Σινεμά στις Πλατείες” αποτελεί τακτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ στο πλαίσιο της ισχύουσας Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας.

    πηγή https://proini.news

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    omiros_10.jpg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow