Τα πιο συνηθισμένα ονόματα στην Ελλάδα - Και όχι, δεν είναι αυτά που φαντάζεσαι

    Τα πιο συνηθισμένα ονόματα στην Ελλάδα - Και όχι, δεν είναι αυτά που φαντάζεσαι

    Μία έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών

    αναδεικνύει τα πιο συνηθισμένα ονόματα που επέλεξαν οι γονείς για τα παιδιά τους και φαίνεται πως τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ...

    Έχεις παρατηρήσει πως όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν να ονομάσουν τα παιδιά τους με αρχαιοελληνικά ή πιο… περίεργα ονόματα. Αν βρεθείς σε μία παιδική χαρά, ή κοντά σε ένα δημοτικό σχολείο, θα ακούσεις ονόματα όπως Υάκινθε, Ιόλη, Μάξιμε, Δανάη και άλλα παρόμοια. Φαίνεται σαν τα κλασικά ονόματα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει όλοι στον περίγυρό μας να έχουν εκκλίψει.

    Ωστόσο, φαίνεται πως κάνουμε μεγάλο λάθος και αυτή η πεποίθηση που έχει προκύψει είναι ο ορισμός του «τα φαινόμενα απατούν», καθώς σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή πράγματι φαίνεται να μην κάνει. Τα στοιχεία του Υπουργείο Εσωτερικών είναι η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για αυτό.

    Ο Γιάννης είναι ψηλά στις προτιμήσεις των νέων γονέων με ισχυρό αντίπαλο το όνομα Γιώργος. Ο Κωνσταντίνος ακολουθεί με τον Ιωάννη, να βρίσκεται και αυτός ψηλά. Στα κορίτσια τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα με την Μαρία να έχει την πρωτοκαθεδρία με διπλάσιο αριθμό κοριτσιών με το όνομα αυτό από ό,τι το δεύτερο πιο συνηθισμένο που είναι η Ελένη.

    Στη λίστα με τα συχνότερα ονόματα που δόθηκαν στα παιδιά που γεννήθηκαν στο διάστημα 2020-2022 συνολικά στην Ελλάδα και ανά νομό, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, καταδεικνύεται πως τελικά τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και τόσο.

    ονόματα

    Ονοματοδοσία με γεωγραφικά κριτήρια

    Αυτό που προκαλεί εντύπωση, όμως, είναι πως δεν υπάρχουν τα ίδια κριτήρια για τα ονόματα που θα δώσουν οι γονείς στα παιδιά τους σε όλη τη χώρα. Ιστορικοί και θρησκευτικοί παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων ονομάτων ανά περιοχή, οδηγώντας σε ορισμένες γεωγραφικές διακυμάνσεις.

    Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς τον χάρτη με την κατανομή των ονομάτων ανάλογα την περιοχή. Σε αυτή φαίνεται πως τα κλασσικά δημοφιλέστερα ονόματα χάνουν την πρωτοκαθεδρία τους ανάλογα την περιοχή.

    ονόματα

    ονόματα

    Τελικά, πόσο συχνό είναι το όνομά σου;

    Μπορείς να ψάξεις και εσύ μέσα από τη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών τον αριθμό των ατόμων στην Ελλάδα που μοιράζονται το ίδιο όνομα με το δικό σου.

    ονόματα

    Ένας χρήστης του reddit σημειώνει χαρακτηριστικά:

    «Ο Γιώργος συνεχίζει να είναι defending champion για άλλη μια χρονιά!»

    Και όπως φαίνεται οι γνωστές παροιμίες που έχουν ενσωματωθεί στο DNA μας δεν θα αλλάξουν σύντομα γιατί πάλι η Μαρία με τα κίτρινα θα αγαπάει κάποιον καλύτερα και ο Γιάννης θα συνεχίσει να κερνάει και να πίνει ο ίδιος!

    Πηγή cover photo: Intime

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    omiros_10.jpg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow