Τι είναι το vacation high και γιατί όλοι νιώθουμε θλίψη μετά τις διακοπές;

    Τι είναι το vacation high και γιατί όλοι νιώθουμε θλίψη μετά τις διακοπές;

    Αντί να αισθάνεσαι ανανεωμένη

    όταν επιστρέφεις στο γραφείο μετά τις διακοπές, νιώθεις συναισθηματικά κουρέλι και κουρασμένη; Δεν είσαι μόνη.

    Αν μόλις έφτασες στο σπίτι από υπέροχες διακοπές, ετοιμάσου για ένα hangover ευτυχίας

    Οι ψυχολογικές απολαβές του ταξιδιού σου εξαφανίζονται μέσα σε 2 εβδομάδες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το vacation high, αν επιτευχθεί, εξασθενεί γρήγορα. Μια τέτοια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2010 στο Applied Research in Quality of Life, εξέτασε 1.530 Ολλανδούς και σημείωσε ότι μόνο οι παραθεριστές που δήλωσαν ότι είχαν περάσει χαλαρά ωφελήθηκαν. Και ακόμη και σε αυτήν την ομάδα, η ευτυχία μετά τις διακοπές (το λεγόμενο vacation high) διήρκεσε μόλις 2 εβδομάδες.

    Οι καλοκαιρινές διακοπές (συνήθως) είναι η απόδειξη ότι η ζωή είναι ωραία. Σηκώνεσαι χωρίς να χτυπά το ξυπνητήρι. Τρως πρωινό στο Ανέμελο (ή όπως το λένε το μέρος που συγκεντρώνεται όλο το νησί κάθε πρωί), διαβάζεις τα βιβλία σου στην παραλία, τρως παγωτά τα απογεύματα. Ναι, φυσικά θα σε πιάσει άγχος όταν δεις τα αδιάβαστα email την πρώτη μέρα μετά τις διακοπές. Πόσο να κρατήσεις το juju των νησιών;  Επειδή οι διακοπές μπορούν να χρησιμεύσουν ως μια ωραία απόδραση από το εργασιακό άγχος, τα προβλήματα σχέσεων ή απλώς τον ανυπόφορο καύσωνα, η επιστροφή είναι φυσικά χάλια.

    Μήπως δεν χαλάρωσες στις διακοπές σου αρκετά;

    Αν έχεις μικρά παιδιά και τρέχεις συνεχώς από πίσω τους, δεν είναι οι διακοπές σου συνώνυμο με τη χαλάρωση. Αν είχες στρες για την επιστροφή στο γραφείο και τσέκαρες συνεχώς emails (αυτή είναι η φιλική υπενθύμισή σας για να αφήσεις το τηλέφωνό σου κλειστό, αφόρτιστο, στο ξενοδοχείο ή στο δωμάτιο των διακοπών), τότε επίσης δεν χαλαρώσες αρκετά.

    Πώς ξέρεις ότι χαλάρωσες; Οι ψυχολόγοι λένε ότι η ανάμνηση ενός ταξιδιού, ακόμη και πολύ καιρό μετά το τέλος του, μπορεί να φέρει βαθιά ευχαρίστηση στο παρόν. Αν βλέπεις τις φωτογραφίες ή τα βίντεο που τράβηξες στις διακοπές και χαμογελάς, είναι μια ένδειξη. Μια συμβουλή: Το να αναπολείς είναι ένα φυσιολογικό πράγμα, αλλά το να ρομαντικοποιείς πόσο υπέροχες ήταν εκείνες οι στιγμές γίνεται πρόβλημα όταν νιώθεις ότι η ζωή σου δεν θα είναι ποτέ τόσο καλή όσο ήταν σε εκείνο το επικό καλοκαίρι. 

    Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγεις την έντονη συναισθηματική αναταραχή μετά από διακοπές είναι να βεβαιωθείς ότι βρίσκεις χρόνο για να αισθάνεσαι καλά. Χρόνο για σένα δηλαδή.

    Τι άλλο λένε οι ειδικοί;

    Οι καλές διακοπές μπορεί να ωφελήσουν και τους συνεργάτες και συναδέλφους σου. Τα καλά συναισθήματα των διακοπών μπορεί να μεταδοθούν στους συναδέλφους σου. Όσο πιο χαρούμενη/ος είναι -μετά τις διακοπές- της η διευθύντρια ή ο διευθυντής σου, τόσο πιο ευτυχισμένη μπορεί να είσαι και εσύ.

    πηγή https://www.ladylike.gr

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    omiros_10.jpg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow