Κι όμως, ο τρόπος που κρατάμε σημειώσεις μπορεί να μας κάνει πιο έξυπνους

    Κι όμως, ο τρόπος που κρατάμε σημειώσεις μπορεί να μας κάνει πιο έξυπνους

    Σειρά ερευνών έχει αναδείξει τη σημασία

    του να κρατάμε χειρόγραφες σημειώσεις από το να τις δακτυλογραφούμε σε ψηφιακές συσκευές. Μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει και σε μεγαλύτερη ενεργοποίηση του εγκεφάλου.

    Η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που κρατάμε πλέον σημειώσεις. Πόσοι από εμάς δεν γράφουμε τις λίστες με τα ψώνια ή τα όσα έχουμε να κάνουμε στο smartphone μας; Πόσοι από εμάς δεν πληκτρολογούμε τις σημειώσεις στις διαλέξεις σε ένα λάπτοπ από το να τις γράφουμε με στιλό και χαρτί; Πόσοι από εμάς δεν βάζουμε ξυπνητήρια και υπενθυμίσεις για να θυμηθούμε κάτι σημαντικό αντί να γράφουμε σε κάποιο ημερολόγιο,

    Το neolaia.gr σε app: Κατεβάστε το σε Android και iOS

    Οι ψηφιακές συσκευές και τα άλματα στην τεχνολογία έχουν αλλάξει τελείως τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στην καθημερινότητά μας. Ακόμα και σε πράγματα όπως αυτά που είπαμε παραπάνω!

    Ωστόσο, η τόση εξάρτηση από τις ψηφιακές συσκευές και, κυρίως, η χρήση τους για σημειώσεις μπορεί να μην είναι και τόσο καλό πράγμα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο psychologytoday!

    Όπως αναφέρει το άρθρο, ένα σημαντικό σύνολο στοιχείων αποδεικνύει ότι η χειρόγραφη γραφή διεγείρει διαφορετικές και πιο σύνθετες εγκεφαλικές συνδέσεις που είναι απαραίτητες για την κωδικοποίηση νέων πληροφοριών και τη διαμόρφωση αναμνήσεων. Τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν μέσα από μία νέα έρευνα και, πραγματικά, τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικό να τα γνωρίζουμε!

    Η έρευνα με τους φοιτητές και… τις σημειώσεις τους

    Η πιο πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει την ιδέα πως η χειρόγραφη γραφή διεγείρει διαφορετικές και πιο σύνθετες εγκεφαλικές συνδέσεις που είναι απαραίτητες για την κωδικοποίηση νέων πληροφοριών και τη διαμόρφωση αναμνήσεων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Frontiers in Psychology.

    ADVERTISING

    Ερευνητές στη Νορβηγία ζήτησαν από φοιτητές πανεπιστημίου να γράψουν μεμονωμένες λέξεις είτε χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό στυλό σε μια οθόνη αφής είτε χρησιμοποιώντας ένα μόνο δάχτυλο για να πληκτρολογήσουν. Παράλληλα, μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) υψηλής πυκνότη

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μοτίβα συνδεσιμότητας του εγκεφάλου ήταν πολύ πιο περίπλοκα και διαδεδομένα για τους συμμετέχοντες που έγραφαν με το χέρι σε σύγκριση με εκείνους που πληκτρολογούσαν. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως οι επακριβώς ελεγχόμενες κινήσεις του χεριού που συμβαίνουν κατά τη γραφή οδηγούν σε χωρικά και χρονικά μοτίβα στον εγκέφαλο που προάγουν τη μάθηση.

    Η μελέτη αυτή είναι μία ακόμα μέσα από ένα μεγάλο σώμα προηγούμενων ερευνών που διαπιστώνουν ότι η χειρόγραφη γραφή ενεργοποιεί τον εγκέφαλο με τρόπους που άλλες μορφές καταγραφής πληροφοριών δεν μπορούν να το πετύχουν!

    Οι χειρόγραφες σημειώσεις φέρνουν και υψηλότερη βαθμολογία

    Την ίδια στιγμή, έρχεται στο φως και μία συστηματική ανασκόπηση, η οποία διεξήχθη το 2022 από έναν διδακτορικό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Louisville. Η ανασκόπηση συνδυάζει δεδομένα από 33 μελέτες για να αξιολογήσει κατά πόσο το να κρατάει κανείς σημειώσεις με το χέρι σε σχέση με τη δακτυλογράφησή τους επηρεάζει τις επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις.

    Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι φοιτητές που κρατούσαν χειρόγραφες σημειώσεις παρουσίαζαν σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ σχετικά με το εν λόγω υλικό σε σύγκριση με εκείνους τους φοιτητές που τις δακτυλογραφούσαν.

    Παράλληλα, μία μελέτη του 2021 από Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατέγραφαν πληροφορίες για ημερολογιακά γεγονότα σε χάρτινα ημερολόγια επέδειξαν μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα από τα άτομα που κατέγραφαν τις ίδιες πληροφορίες σε smartphones, όταν προσπαθούσαν να θυμηθούν λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που είχαν σημειώσει σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Η έρευνα έδειξε ακόμα πως οι συμμετέχοντες που έγραψαν στα ημερολόγιά τους θυμήθηκαν τις πληροφορίες 25% ταχύτερα από εκείνους που τις πληκτρολόγησαν σε κάποιο smartphone.

    πηγή

    https://www.neolaia.gr

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    tsioris.jpeg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow