Gig tripping: Αυτή είναι η πιο πρόσφατη ταξιδιωτική τάση

    Gig tripping: Αυτή είναι η πιο πρόσφατη ταξιδιωτική τάση

    Η μουσική είχε πάντα βαθύ αντίκτυπο στη ζωή μας,

    λειτουργώντας ως soundtrack για τις πιο αξέχαστες στιγμές μας. Τώρα, η επιρροή της έχει επεκταθεί και στον τουρισμό, δημιουργώντας μια τάση που κατακτά τη Gen Z: το gig tripping.

    Αυτή η τάση, η οποία επανεμφανίστηκε με δύναμη το 2024, συνίσταται στον προγραμματισμό ταξιδιών γύρω από συναυλίες και φεστιβάλ, συνδυάζοντας το πάθος για τη ζωντανή μουσική με την εξερεύνηση νέων προορισμών.

    Τι είναι το Gig Tripping;

    Ο όρος gig tripping αναφέρεται στην πρακτική της οργάνωσης αποδράσεων για την παρακολούθηση συναυλιών ή φεστιβάλ κατά την επίσκεψη ενός νέου τόπου. Σύμφωνα με μελέτη της Viajeros Piratas, το 48% της Gen Z θεωρεί ότι οι μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις επηρεάζουν σημαντικά τις ταξιδιωτικές τους αποφάσεις. Αυτό το είδος τουρισμού έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, ιδίως με την επιστροφή των μεγάλων διεθνών περιοδειών των καλλιτεχνών της ποπ και της ροκ.

    Κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις για να απολαύσουν ζωντανή μουσική. Αυτό το φαινόμενο δεν προσφέρει μόνο την ευκαιρία να δουν αγαπημένους καλλιτέχνες, αλλά και να ανακαλύψουν νέους πολιτισμούς και μέρη. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η περιοδεία The Eras Tour της Taylor Swift. Η περιοδεία της σε 17 ευρωπαϊκές πόλεις ανάγκασε πολλούς από τους θαυμαστές της να ταξιδέψουν για να προμηθευτούν εισιτήρια, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα μέρη που επισκέφθηκε.

    Η άνοδος του Gig tripping το 2024

    Ενώ το gig tripping βρίσκεται σε άνοδο εδώ και μερικά χρόνια, το 2024 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της πρακτικής αυτής . Μια έκθεση της Skyscanner Travel Trends τόνισε ότι ενώ το 2022 και το 2023 ήταν έτη στα οποία κυριαρχούσαν οι συναυλίες εντός των εθνικών συνόρων, το 2024 έχει οδηγήσει τους ταξιδιώτες πέρα από τις χώρες τους με το πρόσχημα της παρακολούθησης μουσικών εκδηλώσεων.

    Μια έρευνα της Viajeros Piratas αποκάλυψε ότι το 48% των Ισπανών θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν μια σύντομη πτήση για να δουν τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη, ενώ το 13% θα σκεφτόταν ακόμη και πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Επιπλέον, το 42% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να παρακολουθήσει μια συναυλία ή ένα φεστιβάλ φέτος, ποσοστό που αυξάνεται στο 48% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών. Αυτό, καταδεικνύει τη σημασία που έχει η ζωντανή μουσική στις ταξιδιωτικές αποφάσεις της Gen Z.

    Οφέλη του Gig tripping

    Το Gig tripping προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τις τοπικές οικονομίες. Για τους οπαδούς της μουσικής, προσφέρει την ευκαιρία να συνδυάσουν δύο πάθη: τη μουσική και τα ταξίδια. Τους επιτρέπει επίσης να ανακαλύψουν νέους προορισμούς που ίσως να μην είχαν σκεφτεί να επισκεφθούν διαφορετικά. Για τις πόλεις υποδοχής, οι εκδηλώσεις αυτές προσελκύουν τουρίστες, γεγονός που μεταφράζεται σε πρόσθετα έσοδα για ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τοπικές υπηρεσίες.

    Σχεδιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι

    Αν σκέφτεσαι να συμμετάσχεις στην τάση του gig tripping, παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για τον σχεδιασμό του τέλειου μουσικού ταξιδιού:

    Ερεύνησε τις περιοδείες και τα φεστιβάλ: Ενημερώσου για τις περιοδείες των αγαπημένων σας καλλιτεχνών και τα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις. Οι διεθνείς περιοδείες συχνά ανακοινώνονται μήνες πριν, επιτρέποντάς σας να προγραμματίσετε το ταξίδι σας εκ των προτέρων.

    Αγόρασε εισιτήρια εκ των προτέρων: Οι δημοφιλείς συναυλίες συχνά εξαντλούνται γρήγορα. Βεβαιώσου ότι έχεις αγοράσει τα εισιτήριά σου μόλις γίνουν διαθέσιμα για να αποφύγεις την απογοήτευση.

    Εξερεύνησε τον προορισμό: Αξιοποίησε στο έπακρο το ταξίδι σου εξερευνώντας την πόλη που σε φιλοξενεί. Ερεύνησε τα τοπικά αξιοθέατα, τα εστιατόρια και τις δραστηριότητες που μπορείς να απολαύσεις πριν ή μετά τη συναυλία.

    Ταξίδεψε με λίγες αποσκευές: Να θυμάσαι ότι θα είσαι σε κίνηση, οπότε ταξίδεψε με ελαφρύ εξοπλισμό. Ετοίμασε μόνο τα απαραίτητα και βεβαιώσου ότι είσαι άνετος για να αξιοποιήσεις στο έπακρο την εμπειρία.

    Συνδέσου με άλλους “οπαδούς”: Μπες σε διαδικτυακές κοινότητες μουσικόφιλων που ασχολούνται επίσης με το gig tripping. Μπορούν να σου προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές και μπορεί να βρεις συνταξιδιώτες με παρόμοια ενδιαφέροντα.

    Πηγή: esquire.com.gr

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    tsioris.jpeg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow