Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου - Η θέση της Ελλάδας

    Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου - Η θέση της Ελλάδας

    Όλες, εκτός από μία, από τις πιο μολυσμένες χώρες

    του κόσμου πέρυσι βρίσκονταν στην Ασία, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσίασε το CNN. Την ίδια στιγμή μόνο επτά χώρες κατάφεραν να εκπληρώσουν τα πρότυπα ποιότητας του αέρα που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα (11.03).

    Το Τσαντ και το Μπαγκλαντές ήταν οι πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου το 2024, καθώς τα μέσα επίπεδα αιθαλομίχλης ήταν 15 φορές πάνω από τις οδηγίες του ΠΟΥ, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η ελβετική εταιρεία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα, IQAir.

    Μόνο η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπάντος, η Γρενάδα, η Εσθονία και η Ισλανδία κατάφεραν να βρεθούν κάτω από το όριο, σύμφωνα με την IQAir.

    Οι πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου:

    • Tσαντ
    • Μπανγκλαντές
    • Πακιστάν
    • Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό
    • Ινδία
    • Τατζικιστάν
    • Νεπάλ
    • Ουγκάντα
    • Ρουάντα
    • Μπουρούντι
    • Νιγηρία
    • Αίγυπτος
    • Ιράκ
    • Γκάνα
    • Ινδονησία
    • Γκάμπια

    Η πλειονότητα των πιο πολυσμένων πόλεων βρίσκονται στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, την Ινδία, όπου η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και όπου εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε κυκλοφοριακά φραγμένες και υπερφορτωμένες μεγαλουπόλεις.

    Η πρωτεύουσά της, το Νέο Δελχί, εμφανίστηκε ως η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου για έκτη συνεχή χρονιά, με συγκέντρωση PM2,5 91,8. Στην έκθεση αναφέρονται επίσης έξι δορυφορικές πόλεις – Faridabad, Loni, Δελχί, Gurugram, Noida και Greater Noida – που βρίσκονται στον κατάλογο.

    Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, μια κουβέρτα αιθαλομίχλης εγκαταστάθηκε πάνω από το Δελχί, διακόπτοντας τις πτήσεις, αποκλείοντας τα κτίρια από τη θέα και αναγκάζοντας τον επικεφαλής υπουργό της πόλης να κηρύξει «ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

    Αλλά συνολικά, η Ινδία – το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου με 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους έπεσε από την τρίτη στην πέμπτη θέση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση.

    Η έκθεση αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση «παραμένει ένα σημαντικό βάρος για την υγεία… μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου 5,2 χρόνια».

    Άλλες τέσσερις βρίσκονται στο γειτονικό Πακιστάν, με μία στην Κίνα και το Καζακστάν αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, οι πόλεις με τη χειρότερη ρύπανση στη Βόρεια Αμερική βρίσκονταν όλες στην Καλιφόρνια.

    Οι γείτονες της Ινδίας, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν – που μαζί φιλοξενούν περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους – ήταν η δεύτερη και η τρίτη πιο μολυσμένη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τα μόρια PM2.5, σύμφωνα με την έκθεση.

    Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

    Η λίστα περιλαμβάνει όλες τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 92η θέση

    Ο παράγοντας Κίνα

    Η Κίνα – η οποία συνήθιζε να κυριαρχεί στις παγκόσμιες κατατάξεις του χειρότερου αέρα στον κόσμο – σημείωσε μια μικρή βελτίωση, σύμφωνα με την έκθεση.

    Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει διεξάγει εκστρατεία κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως στις πόλεις που τροφοδότησαν την οικονομική της ανάπτυξη, και έχει προωθήσει μια μαζική επέκταση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

    Αλλά τον περασμένο μήνα δύο ομάδες καθαρής ενέργειας σήμανε συναγερμός για τα σχέδια της κινεζικής βιομηχανίας ενέργειας να κατασκευάσει σχεδόν 100 γιγαβάτ νέας δυναμικότητας ανθρακικών μονάδων πέρυσι, τη μεγαλύτερη σε σχεδόν μια δεκαετία.

    Και οι 20 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου ξεπέρασαν πέρυσι τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για τα PM2,5 πάνω από 10 φορές, όπως έδειξε η έκθεση IQ Air.

    Ελλείψεις δεδομένων για την ποιότητα του αέρα

    «Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει μια κρίσιμη απειλή τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την περιβαλλοντική σταθερότητα, ωστόσο τεράστιοι πληθυσμοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τα επίπεδα έκθεσής τους», δήλωσε ο Frank Hammes, Παγκόσμιος Διευθύνων Σύμβουλος της IQAir.

    Το Ιράν και το Αφγανιστάν δεν συμπεριλήφθηκαν στη φετινή έκθεση λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας δεδομένων.

    Η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στη Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί επίσης πρόβλημα, με σχεδόν όλες τις χώρες να έχουν «σημαντικά κενά σε πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία της κυβέρνησης», σύμφωνα με την έκθεση.

    Το 2024, 173 από τις 392 πόλεις της περιοχής δεν διαθέτουν κυβερνητικούς σταθμούς παρακολούθησης, ενώ η Καμπότζη δεν διαθέτει κανέναν, αναφέρεται.

    Τα προβλήματα αυτά είναι πιθανό να επιδεινωθούν αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα σταματήσουν να μοιράζονται τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα που συλλέγονται από τις πρεσβείες και τα προξενεία τους σε όλο τον κόσμο λόγω «περιορισμών χρηματοδότησης» ανέφερε το Associated Press.

    «Τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα σώζουν ζωές», δήλωσε ο Hammes.

    «Δημιουργούν την απαραίτητη ευαισθητοποίηση, ενημερώνουν για τις αποφάσεις πολιτικής, καθοδηγούν τις παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και ενδυναμώνουν τις κοινότητες να αναλάβουν δράση για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία των μελλοντικών γενεών».

    Η λίστα με τις πιο μολυσμένες πόλεις στην Ελλάδα

    1. Ιωάννινα (πόλη της Ηπείρου)
    2. Πλαγιάρι (κωμόπολη του Δήμου Θέρμης)
    3. Ελλήσποντος (δήμος του νομού Κοζάνης)
    4. Αλίαρτος (κωμόπολη του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων)
    5. Ελευσίνα (πόλη της Αττικής)
    6. Βασιλικά (κωμόπολη στον νομό Θεσσαλονίκης)
    7. Τρίλοφος (κωμόπολη της Κεντρικής Μακεδονίας)
    8. Ορεστιάδα (πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Έβρου)
    9. Θεσσαλονίκη (μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας)
    10. Λυκόβρυση (δήμος στον Βόρειο Τομέα Αττικής)

    Όσο για το ποιες είναι οι πιο καθαρές, από πλευράς αέρα, περιοχές στην Ελλάδα, ακολουθεί η λίστα:

    1. Νέα Ραιδεστός (κωμόπολη του δήμου Θέρμης)
    2. Δύο Χωριά (χωριό στην Τήνο)
    3. Βουλιαγμένη (προάστιο στα νότια της Αθήνας)
    4. Ρίο (παραθαλάσσιος οικισμός του δήμου Πατρέων)
    5. Άγιος Νικόλαος (Κρήτη)
    6. Σητεία (παραλιακή πόλη της ανατολικής Κρήτης)
    7. Άγιος Παύλος (περιοχή του δήμου Νεάπολης – Συκεών)
    8. Ηλιούπολη (νότιο προάστιο της Αθήνας)
    9. Χαϊδάρι (κοντά στο όρος Αιγάλεω, βόρεια του Πειραιά)
    10. Hράκλειο (Κρήτη)

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι τα μέσα ετήσια επίπεδα PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

    Σχετικά με την Αττική, οι 10 περιοχές που είναι πιο μολυσμένες είναι:

    1. Ελευσίνα
    2. Λυκόβρυση
    3. Αχαρνές
    4. Χαλάνδρι
    5. Πετρούπολη
    6. Πεύκη
    7. Θρακομακεδόνες
    8. Αθήνα
    9. Άνω Λιόσια
    10. Πειραιάς

    Από την άλλη, οι 10 πιο καθαρές περιοχές στην Αττική είναι:

    1. Βουλιαγμένη
    2. Ηλιούπολη
    3. Χαϊδάρι
    4. Παπάγου
    5. Βύρωνας
    6. Βριλήσσια
    7. Νίκαια
    8. Γλυφάδα
    9. Χολαργός
    10. Κερατσίνι

    πηγή https://www.neolaia.gr

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    tsioris.jpeg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow