Σε παρέες ατόμων που δεν γνωρίζονται καλά,
συχνά κάποιοι ξεκινούν μια συζήτηση για να «σπάσουν τον πάγο». Συνήθως πρόκειται για τύπους ανθρώπων με τους οποίους είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για ο,τιδήποτε. Τι είναι όμως αυτό που ξεχωρίζει τους καλούς συνομιλητές;
Η καθηγήτρια στο Harvard Business School, Alison Wood Brooks, τονίζει ότι, «όταν σκεφτόμαστε κάποιον που είναι χαρισματικός, συχνά αυτό που κάνει είναι ότι είναι απλά ένας πολύ καλός ακροατής». Η Brooks διδάσκει ένα βραβευμένο μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών MBA σχετικά με το πώς να μιλάτε στους ανθρώπους για να έχετε επιτυχία σε κάθε πτυχή της καριέρας και της ζωής σας.
Το βέβαιο είναι ότι οι καλοί συνομιλητές δεν κάνουν ποτέ αυτούς τους τρεις τύπους ερωτήσεων:
- «Ποιον ψηφίσατε;»
- «Πόσο κόστισε το σπίτι σας;»
- «Πότε θα κάνετε παιδιά;»
Οι ερωτήσεις αυτές είναι χωρίς αμφιβολία αδιάκριτες. Τι γίνεται όμως όταν κάποιες ερωτήσεις δεν φαίνεται να είναι αδιάκριτες αλλά φέρνουν σε δύσκολη θέση τον συνομιλητή;
Η Brooks σημειώνει ότι δεν σηματοδοτούν όλες οι ερωτήσεις πως κάποιος ενδιαφέρεται για τους άλλους. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, μερικές ερωτήσεις μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ποιους τρεις τύπους ερωτήσεων δεν κάνουν οι καλοί συνομιλητές
1. Ερωτήσεις «Boomerasking»
Όπως εξηγεί η Brooks, η κατηγορία αυτή αφορά τις ερωτήσεις που έχουν σαν «μοναδικό και προφανή σκοπό» να τις απαντήσει εκείνος που θέτει την ερώτηση.
«Παρακινούμενοι από τη διπλή επιθυμία να αποκαλύψουν εγωκεντρικές πληροφορίες και να μη φανούν εγωιστές, οι ‘boomeraskers’ θέτουν μια ερώτηση όπως ‘πώς ήταν το Σαββατοκύριακό σας;’, μόνο και μόνο για να την απαντήσουν οι ίδιοι», τονίζει.
Αυτές οι ερωτήσεις δείχνουν ότι σας λείπει η αυτογνωσία. Αν θέλετε να μοιραστείτε πληροφορίες για τον εαυτό σας, είναι καλύτερο να το πείτε ρητά αντί να προσπαθείτε να καλύψετε την πρόθεσή σας με μια ερώτηση.
2. Ερωτήσεις «gotcha»
Η Brooks ορίζει τις ερωτήσεις «gotcha» ως ερωτήσεις που υποτίθεται ότι ελέγχουν τις γνώσεις ενός άλλου ατόμου. Ακόμη και αν προέρχονται από γνήσια περιέργεια, συχνά μπορούν να διαβαστούν ως απειλητικές.
Ας πούμε ότι ένας συνάδελφος μιλάει για μια νέα εκπομπή που του αρέσει. Μια «gotcha» ερώτηση θα ήταν: «Αλήθεια; Άκουσα ότι δεν ήταν πολύ καλή. Τι σου άρεσε σε αυτήν;».
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει τον συνομιλητή σας να νιώσει ότι προσπαθείτε να του αποδείξετε ότι έχει άδικο ή να τον κάνετε να φανεί ανίκανος.
3. Επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις
Το να ζητάτε τις ίδιες πληροφορίες ξανά και ξανά, ακόμη και αν αλλάζετε τη διατύπωση, μπορεί να φαίνεται ανταγωνιστικό.
Αν κάποιος δεν σας προσφέρει τις πληροφορίες που θέλετε, είναι καλύτερο να το αφήσετε, συμβουλεύει η Brooks.
Ο σωστός τύπος ερωτήσεων
Το κλειδί για να κάνετε καλές ερωτήσεις είναι να δίνετε προσοχή σε αυτά που λένε οι άλλοι και να εμβαθύνετε στις εμπειρίες τους, τονίζει η Brooks.
Αν κάποιος λέει ότι πήγε πρόσφατα διακοπές στο Παρίσι, το ένστικτό σας μπορεί να σας ωθεί να αναφέρετε το δικό σας πρόσφατο ταξίδι. Ένας καλός συνομιλητής, όμως, θα κάνει υποστηρικτικές ερωτήσεις όπως «Ήταν η πρώτη σας φορά;» ή «Τι αξιοθέατα είδατε;». Ένας καλός συνομιλητής κάνει ερωτήσεις παρακολούθησης, υπογραμμίζει.