Μετά το βραδινό, και το μεσημεριανό γεύμα «θέλει» σωστό timing για περισσότερες καύσεις – Ποια είναι η καλύτερη ώρα

    Μετά το βραδινό, και το μεσημεριανό γεύμα «θέλει» σωστό timing για περισσότερες καύσεις – Ποια είναι η καλύτερη ώρα

    Ποια είναι η καταλληλότερη ώρα να φάμε μεσημεριανό

    για ενεργό μεταβολισμό και περισσότερες καύσεις; Δείτε τι προτείνουν οι ειδικοί

    Αν η προσπάθεια απώλειας βάρους ήταν απλώς θέμα θερμίδων, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά. Θα μετρούσαμε, θα κόβαμε, θα χάναμε κιλά και όλα θα κυλούσαν «ρολόι». Το ανθρώπινο σώμα, όμως, δεν λειτουργεί σαν αριθμομηχανή, αλλά σαν ένας εξαιρετικά περίπλοκος βιολογικός μηχανισμός, που επηρεάζεται από δεκάδες παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι το πότε τρώμε.

    Για χρόνια, το βραδινό γεύμα είχε τη φήμη του «κακού» στην απώλεια βάρους, με τους ειδικούς να συμβουλεύουν να αποφεύγουμε τα μεγάλα και βαριά γεύματα αργά το βράδυ. Νέες έρευνες, ωστόσο, δείχνουν ότι το μεσημεριανό γεύμα μπορεί επίσης να παίζει καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό και τη διαχείριση της πείνας. Μια επιστημονική ομάδα διαπίστωσε, ειδικότερα, ότι ένα μεσημεριανό γεύμα που καταναλώνεται αργά μπορεί να σαμποτάρει την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, ακόμα κι αν είναι ελαφρύ και υγιεινό.

    Ποια είναι, λοιπόν, η ιδανική ώρα για μεσημεριανό; Γιατί ένα καθυστερημένο γεύμα μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό; Και πώς μπορείτε να οργανώσετε τα γεύματά σας για καλύτερα αποτελέσματα; Οι ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις.

    Πότε πρέπει να τρώμε μεσημεριανό

    Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lena Bakovic, το ιδανικό διάστημα για μεσημεριανό είναι 4 με 5 ώρες μετά το πρωινό. Αν, για παράδειγμα, ξυπνήσετε στις 7 π.μ. και πάρετε πρωινό στις 8 π.μ., τότε καλό είναι να καταναλώσετε το μεσημεριανό σας γεύμα μεταξύ 12:00 και 13:00.

    Αντίθετα, αν καθυστερήσετε υπερβολικά το γεύμα, ο μεταβολισμός σας μπορεί να μην ανταποκριθεί το ίδιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, όσοι έτρωγαν στις 4:30 μ.μ. έκαιγαν λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας και είχαν ασταθή επίπεδα σακχάρου μέσα στην ημέρα.

    Γιατί είναι κακή ιδέα να καθυστερείτε το μεσημεριανό;

    Η δρ. Bakovic εξηγεί πως, αν τρώτε πολύ αργά μεσημεριανό, μπορεί να καταλήξετε να παραλείπετε το βραδινό ή να πεινάτε αργότερα το βράδυ, κάτι που μπορεί να σας οδηγήσει σε ανθυγιεινό τσιμπολόγημα. Τι σημαίνει αυτό; Περισσότερα αλμυρά και γλυκά σνακ, συνήθως φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε θερμίδες. Επιπλέον, τα ασταθή επίπεδα σακχάρου μέσα στη μέρα μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικές εξάρσεις πείνας και, τελικά, υπερκατανάλωση φαγητού. Αν έχετε νιώσει ποτέ έντονη πείνα αργά το βράδυ και έχετε καταφύγει σε μπισκότα ή πατατάκια, τότε ξέρετε ακριβώς πώς λειτουργεί αυτό το μοτίβο.

    Η σημασία της σταθερής ρουτίνας

    Όπως αναφέρει η δρ. Bakovic, το σώμα αγαπά τη σταθερότητα. Ακριβώς όπως η καλή ρουτίνα ύπνου βοηθά να νιώθουμε ξεκούραστοι, έτσι και το να τρώμε κάθε μέρα την ίδια ώρα βοηθά το σώμα να διαχειριστεί καλύτερα την πείνα και τον κορεσμό.

    Ένα διαφορετικό μοντέλο μεσημεριανού

    Ο δρ. Valter Longo, Ιταλός ερευνητής μακροζωίας, υποστηρίζει ότι η σύσταση του γεύματός μας παίζει επίσης ρόλο. Αντί για ένα βαρύ μεσημεριανό, προτείνει ένα ελαφρύ γεύμα με ξηρούς καρπούς και φρούτα, που δεν οδηγεί σε απότομες αυξήσεις ινσουλίνης. Επιπλέον, συστήνει ένα διάστημα 12 ωρών νηστείας μεταξύ βραδινού και πρωινού, ώστε να ενεργοποιηθεί η αυτοφαγία, μια διαδικασία που ανανεώνει τα κύτταρα και επιβραδύνει τη γήρανση.

    Πότε και τι να τρώτε για καλύτερα αποτελέσματα

    Αν θέλετε να διαχειριστείτε καλύτερα το βάρος σας, οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε το μεσημεριανό σας μεταξύ 12:00 και 13:00, αποφεύγοντας τα γεύματα πολύ αργά, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον μεταβολισμό σας. Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρείτε σταθερές ώρες γευμάτων, ώστε το σώμα σας να λειτουργεί πιο αρμονικά και να ρυθμίζει καλύτερα την πείνα και τον κορεσμό. Το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα με σωστό προγραμματισμό και το φαγητό δεν αποτελεί εξαίρεση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    tsioris.jpeg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow