Η ζήλια μπορεί να δώσει το αλατοπίπερο σε μια σχέση,
αλλά μπορεί να γίνει και ανεξέλεγκτη διαλύοντας ανεπανόρθωτα το δεσμό με τον σύντροφό σου.
Η ζήλια είναι ένας πολύ σημαντικός αρνητικός -κυρίως- παράγοντας μέσα σε μια σχέση. Πρόκειται για ένα συναίσθημα που πολλές φορές «κινείται» ύπουλα.
Μπορεί να ξεκινήσει με μια φευγαλέα σκέψη ή ένα αίσθημα ανησυχίας, όταν ο σύντροφός σου μιλάει για κάποιον άλλο ή ως μια ξαφνική ανάγκη για επιβεβαίωση. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως, που η ζήλια μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Παύει πια να είναι κάτι που μένει στο μυαλό και ξεκινάει να διεισδύει στις πράξεις σου, επηρεάζοντας τον τρόπο που επικοινωνείς με τον σύντροφό σου.
Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να νομίζουμε, η ζήλια δεν αφορά στην πραγματικότητα τον σύντροφό μας, αλλά το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας μέσα στη σχέση.
Το κλειδί λοιπόν, δεν είναι να καταπιέσετε το αίσθημα της ζήλιας που μπορεί να νιώσεις, αλλά να την κατανοήσετε, ώστε να μην ελέγχει τις πράξεις σου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν 3 συνήθεις συμπεριφορές που οδηγούν στη ζήλια και αναπόφευκτα στον χωρισμό.
1. Προσπαθείς να κάνεις τον σύντροφό σου να ζηλέψει
Μερικά άτομα αντιδρούν στη ζήλια προσπαθώντας να την προκαλέσουν στο σύντροφό τους. Φλερτάροντας δηλαδή με άλλους ή μιλώντας συνεχώς για προηγούμενες σχέσεις τους.
Αυτή η συμπεριφορά είναι συχνά μια προσπάθεια που κάνουν αυτά τα άτομα για να νιώσουν επιθυμητά, να «τεστάρουν» τη δέσμευση του συντρόφου τους ή να αποκτήσουν τον έλεγχο στη σχέση.
Ενώ μπορεί να φαίνεται αβλαβές ή ακόμα και παιχνιδιάρικο στην αρχή, το να προσπαθείς να κάνεις τον σύντροφό σου να ζηλέψει με αυτά τα τεχνάσματα μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, βλάπτοντας τη σχέση σας.
Μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sex Research κατέληξε πως αυτή η συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα μόνο την περαιτέρω συναισθηματική απόσταση του συντρόφου.
Οι ψυχολόγοι εξηγούν πως όταν κάποιος αισθάνεται απειλή από την ιδέα ότι ο σύντροφός του θα μπορούσε να τον εγκαταλείψει για κάποιον άλλο, αντί να προσπαθεί να είναι πιο τρυφερός ή να αποδείξει την αξία του, είναι πιο πιθανό να αντιδράσει με συναισθηματική απόσυρση για να προστατευτεί από μια πιθανή απόρριψη.
Γι' αυτό αντί να καταφεύγει κανείς σε παιχνίδια του μυαλού, μια πιο υγιής προσέγγιση είναι να επικοινωνεί ανοιχτά τα συναισθήματά του. Αν χρειάζεσαι περισσότερη επιβεβαίωση, το να το εκφράσεις άμεσα μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε σένα και τον σύντροφό σου, αντί να τη διαβρώσει.
2. Μιλώντας επιθετικά ή με ψυχρότητα
Mερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους άμεσα. Και το ίδιο συμβαίνει και με τη ζήλια.
Αντί να κάνουν μια ανοιχτή συζήτηση, καταφεύγουν σε παθητικο-επιθετικές συμπεριφορές, οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούν σε συναισθηματική απόσταση με τον σύνροφό τους.
Για παράδειγμα κάνουν σαρκαστικά ή αιχμηρά σχόλια, αντί να εκφράσουν καθαρά τις ανησυχίες τους. Αυτά τα σχόλια και η ψυχρότητα στον τρόπο που μιλάνε σίγουρα μόνο να λύσει το πρόβλημα δεν θα καταφέρει. Αντίθετα θα κάνει τον/την σύντροφό σου θα αισθανθεί πως πρέπει να αμυνθεί για κάτι που πραγματικά δεν είναι απόλυτα σίγουρος για τι είναι.
Το να μεταμφιέσεις τη ζήλια σου σε περιστασιακά σχόλια ή «αστεία» για τους φίλους του συντρόφου σου, τα σχέδιά του ή τις επιλογές του γενικότερα το μόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα είναι να μειώσει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα που νιώθει ο ένας για τον άλλο με την πάροδο του χρόνου.
Γι' αυτό το «κλειδί» λένε οι ειδικοί είναι η ισορροπία, να εκφράζεις δηλαδή τη ζήλια σου ανοιχτά, αλλά χωρίς εχθρότητα και να διασφαλίζεις ότι η επικοινωνία ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα του ζητήματος.
3. Προσπαθείς να τον ελέγξεις ή να προσκολληθείς πάνω του
Όταν μας κυριεύει η ζήλια, υπάρχει περίπτωση να προσπαθούμε να «κρατηθούμε» από τον σύντροφό μας με τρόπους που για εμάς μοιάζουν προστατευτικοί, αλλά που ακούσια τον απομακρύνουν.
Χωρίς να το συνειδητοποιείς, μπορεί να περνάς τη γραμμή από την αγάπη στον έλεγχο.
Είναι φυσικό να θέλει κάποιος ασφάλεια στη σχέση του, αλλά οι συμπεριφορές που προσπαθούν να ελέγξουν τον άλλο συχνά πηγάζουν από το φόβο και όχι από την εμπιστοσύνη.
Μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο Evolutionary Psychology αποκάλυψε ότι η ζήλια μπορεί να οδηγήσει τόσο σε θετικές όσο και σε αρνητικές στρατηγικές διατήρησης του συντρόφου.
Το να είσαι υπέρ το δέον γενναιόδωρος/η περιμένοντας αντάλλαγμα ή επιδεικνύοντας συνεχώς όλα τα καλά που κάνεις για τον σύντροφό σου, όπως και το να προσπαθείς συνεχώς να τον ελέγξεις μόνο αγάπη δεν εκφράζουν, αλλά μια τοξική συμπεριφορά που σκοπό έχει τη χειραγώγηση του άλλου.
Μια υγιής σχέση δεν πρέπει να έχει ως στόχο το να κάνεις τον άλλο να μείνει μαζί σου για όλα αυτά που του προσφέρεις -για παράδειγμα τα ακριβά δώρα ή τις εξόδους- σημαίνει να επιλέγει ο ένας τον άλλον ελεύθερα, χωρίς πίεση ή φόβο.
Πηγή: Queen.gr