Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2022 στην Ηλεία

    Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2022 στην Ηλεία

    Φέτος η Μουσική χτυπάει δυνατά και της αξίζει να πετάξει ψηλά!

    18-22 Ιουνίου σε Πύργο, Αμαλιάδα & Κρουνούς Κρεστένων

    Το ιστορικότερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας «επανεκκινεί» το μελωδικότερο καλοκαίρι! Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής επιστρέφει δυναμικά για 23η συνεχόμενη χρονιά με ζωντανές εκδηλώσεις για τους απανταχού μουσικόφιλους! Και φέτος, θα σμίξουμε ξανά στους πιο εμβληματικούς χώρους της Ελλάδας μετά από δύο «άρρυθμα» χρόνια μουσικής αναστολής. Η συλλογική εμπειρία σε ζωντανούς δρόμους και γεμάτες πλατείες, σε καταπράσινα βουνά και σε γαλανόλευκα νησιά… θα αντικαταστήσουν κάθε εικονική πραγματικότητα.

    Με αφετηρία την 18η Ιουνίου και για 5 ημέρες έως τις 22 Ιουνίου, η ομορφότερη γιορτή του καλοκαιριού, θα έρθει κοντά μας– απελευθερώνοντας το γλυκό χτυποκάρδι της σε περισσότερες από 23 περιφέρειες της Ελλάδας, ανάμεσά τους και ο Πύργος, η Αμαλιάδα και η Κρέστενα!

    Φέτος η Μουσική χτυπάει δυνατά, και της αξίζει να πετάξει ψηλά!

    Πάρτε μια γεύση από το πλούσιο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, ελάτε, νιώστε τον ρυθμό και χορέψτε μαζί μας!

    Στον Πύργο

    Ύστερα από δύο χρόνια αποχής από εκδηλώσεις δια ζώσης και έπειτα από το πετυχημένο διαδικτυακό εγχείρημα να αναδειχτούν τοπικοί καλλιτέχνες μέσα από 14 μουσικά βίντεο σε τοποθεσίες του Δήμου Πύργου, έρχεται η ώρα να γιορτάσουμε ξανά την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στον Πύργο με φυσική παρουσία.

    Για τη φετινή χρονιά, λοιπόν, σχεδιάσαμε μια συναυλία με την αγαπημένη πολυμελή τοπική «Ορχήστρα Τα Χρώματα της Ήλιδας», το πρόγραμμα της οποίας επιμελείται ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Γκιντζίρης. Η συναυλίαθα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου 2022, στις 21:30, στον πεζόδρομο της Παλιάς Αγοράς – Μουσείο Πύργου, με την υποστήριξη του Δήμου Πύργου και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου (ΔΟΠΠ).

    Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 στην κεντρική πλατεία Πύργου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία με τον ξεχωριστό συνθέτη και τραγουδιστή Παντελή Θαλασσινό, καθώς και το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού και τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες Λεχαινών και Βαρθολομιού, την οποία διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

     eu musicday amaliada poster1 214x300

    Στην Αμαλιάδα

    Η Αμαλιάδα, με πολυετή παρουσία στον χάρτη των πόλεων που συμμετέχουν στο θεσμό, επανέρχεται δυναμικά, προσπαθώντας να διατηρήσει το επίπεδο που είχαν οι εκδηλώσεις των προηγούμενων ετών. Μια εκδήλωση που ξεκίνησε το 2010 από μια παρέα φίλων εντός και εκτός της όμορφης ομάδας του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών και κατάφερε για 8 συνεχή χρόνια να είναι μία από τις κορυφαίες στην Ελλάδα, ξαναγεννιέται και ζωντανεύει την Αμαλιάδα. Για τη φετινή χρονιά, λοιπόν, σχεδιάζουμε ένα δωρεάν μουσικό διήμερο με τοπικά σχήματα, που λόγω της πανδημίας έχουμε καιρό να απολαύσουμε. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 21 & 22 Ιουνίου 2022, από τις 21:00 στον Πεζόδρομο και στην Πλατεία Μπελογιάννη αντίστοιχα, με την υποστήριξη του Δήμου Ήλιδας. Συμμετέχουν τα σχήματα: Ρουά Ματ, Villa Garage, Tanque Harmonica και Δεξαμενίτες.

    *Τη διοργάνωση σε Πύργο και Αμαλιάδα έχει αναλάβει η ΚοινΣΕπ Αέναον, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Πύργου, τον ΔΟΠΠ και το Δήμο Ήλιδας

    Στην Κρέστενα

    H Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής επιστρέφει στην περιοχή της Κρέστενας, για να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα με πολύ μουσική και χορό στο ιστορικό χωριό των Κρουνών. Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου στην Πολυπολιτισμική Γωνιά Κολωνάκι, θα ανοίξει η Χορωδία του Μουσικού Εργαστηρίου, θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας μικρού μήκους

    “Η κλασική μουσική στα cartoons” και ύστερα live από κρουστά ενηλίκων και ροκ σύνολα.

    Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Όμιλος «Δρώμενα» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς και ευρωπαϊκούς χορούς, ενώ η Περιβαλλοντική & Φυσιολατρική Ομάδα Καλυβακίων – Ιέραξ έχει επιμεληθεί και θα παρουσιάσει φωτογραφικό υλικό μέσα από το οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το χωριό Καλυβάκια. Τη βραδιά θα κλείσει ο γνωστός Dj Jnplanetree.

    *Τη διοργάνωση στην Κρέστενα έχει αναλάβει η ΚοινΣΕπ Πολιτισμός & Ευημερία

    *Οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2022 τελούν υπό την Αιγίδα του ΥΠΠΟ και σε συνεργασία με την ΕΔΕΜ (πνευματικά δικαιώματα)

    xromata tis ilidas 768x431

    pantelis thalassinos 725x1024

    Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

    Η αρχή

    Το 1982, την 21η  Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

    Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρου

    σιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται  από τους υποστηρικτές της Γιορτής.

    Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.

    Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

    Η Γέννηση του δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 

    10 χρόνια μετά την Αθήνα οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε η διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, “AISBL Fête Européenne de la Musique” (“I.N.P.O. European Music Day Association”) με έδρα τις Βρυξέλλες (Ιαν. 1995). Την ίδια χρονιά οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων διοργανωτών στην Βουδαπέστη όπου και υπεγράφη η Συμφωνία της Βουδαπέστης (Μάρτιος 1995). Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) είχε γεννηθεί.

    Σήμερα, με έναυσμα την ΕΓΜ πραγματοποιούνται χιλιάδες συναυλίες με πλέον 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να κατακλύζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά., σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται ταυτόχρονα και είναι πάντα δωρεάν  για το κοινό.

    Πλέον, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντάς την, ως τη μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.

    Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Ελλάδος

    Η ΕΓΜ Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.

    Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις (38 το 2016).

    LINKS:

    #EMD2022 #europeanmusicday

    www.europeanmusicday.gr

    https://www.facebook.com/EuropeanMusicDayPyrgos

    ΒΙΝΤΕΟ από παλαιότερες εκδηλώσεις μας στον Πύργο:

    https://www.youtube.com/watch?v=B-50t_IiSYA&t=3s

    https://www.youtube.com/watch?v=yphz5UY6zLg

    ΒΙΝΤΕΟ με τοπικούς καλλιτέχνες γυρισμένα στο Δήμο Πύργου:

    https://www.youtube.com/channel/UClT68IfVDjPLFnlxqPaZBKQ/videos

    πηγή https://proini.news/

    01.jpg
    123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
    024.jpg
    Shadow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    Shadow
    tsioris.jpeg
    tsioris.jpeg
    Shadow