Η παράσταση «La Nona» δωρεάν στο ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ

    Η παράσταση «La Nona» δωρεάν στο ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ

    Η παράσταση «LaNona» δωρεάν στο ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ

    Το Πνευματικό και Καλλιτεχνικό Κέντρο Σταφιδοκάμπου παρουσιάζει τη μεγάλη θεατρική επιτυχία της ομάδας «Υπερφωτισμένοι» Δήμου Φυλής La Nona (Η γιαγιά). Πρόκειται για την αξεπέραστη μαύρη κωμωδία του Roberto Cossa, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της οποίας είναι ο Σταφιδοκαμπίτης Γιάννης Γαλανόπουλος. Η παράσταση ανεβαίνει με την υποστήριξη του Δήμου Φυλής την Κυριακή 31 Ιουλίου στις 9:30 μ.μ., στο καταπράσινο ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ, με είσοδο ελεύθερη.

    Μετά τις τρεις παραστάσεις στη Νέα Θεατρική Σκηνή του Δήμου Φυλής όπου όλα τα εισιτήρια  εξαντλήθηκαν παρά το γεγονός ότι έγιναν μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι Υπερφωτισμένοι παρουσίασαν τον Ιούλιο με επιτυχία το έργο τους στους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Μεταμόρφωσης, Βριλησσίων ενώ την Παρασκευή 29 Ιουλίου η παράσταση έχει προκριθεί και διαγωνίζεται μαζί με άλλες 8 ομάδες στο 18ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Κορίνθου, το οποίο ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου και διεξάγεται στο νεόκτιστο ανοιχτό θέατρο Ειρήνη Παπά, στον τόπο καταγωγής της ηθοποιού, το Χιλιομόδι.

    Θα είναι η δεύτερη φορά που το κοινό στην Ηλεία θα απολαύσει τον Γιάννη Γαλανόπουλο στο μοναδικό ρόλο της γιαγιάς που τρώει τα πάντα αλλά και …τους πάντες, αφού ο ίδιος είχε πρωταγωνιστήσει παίζοντας τον ίδιο ρόλο και το καλοκαίρι του 2011, συμμετέχοντας στον πολύ επιτυχημένο θίασο του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Πετρούπολης που ανέβασε το έργο σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Σουξέ με τον τίτλο «Σαρντέλα». Τότε, η ομάδα εκείνη ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που παρουσίασε παράσταση μέσα σε θέατρο – γιαπί, ως αφύπνιση στην Πολιτεία για την ολοκλήρωση του ημιτελούς κινηματοθεάτρου στον Σταφιδόκαμπο, το οποίο ρημάζει σχεδόν 30 χρόνια, παρά τις παραστάσεις που διοργανώνει ο Γιάννης Γαλανόπουλος ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι στο χωριό εδώ και 11 ολόκληρα χρόνια.

    Χειροκροτήματα και μόνο θετικά σχόλια όπου κι αν παρουσιάσθηκε η σούπερ γιαγιά – εξολοθρευτής «La Nona» την οποία είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι προλογίζει ο πρώτος διδάξας του ρόλου της Nona στην Ελλάδα, Δημήτρης Πιατάς, ο οποίος την υποδυόταν επί 5 θεατρικές σεζόν. Στο ρόλο της εκατόχρονης βουλιμικής γιαγιάς ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Γαλανόπουλος, ο οποίος μαζί με άλλους επτά ταλαντούχους ερασιτέχνες ηθοποιούς από τον Δήμο Φυλής, δεν σταμάτησαν λεπτό να κάνουν το κοινό να γελά και να διασκεδάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, με αξιοθαύμαστο επαγγελματισμό και ζήλο δίνοντας ρεσιτάλ ερμηνειών και κεφιού! Εξαιρετικά σχόλια απέσπασαν και οι υπέροχες μελωδίες της κιθάρας, του βιολιού και του ακορντεόν του συνθέτη Νίκου Γκουβίτσα, ο οποίος κατάγεται από τη Βάρδα, και τα σκηνικά που κατασκεύασε ο Δημήτρης Δάλλης με τις οδηγίες του σκηνοθέτη. Πολύ σημαντική στο οπτικό αποτέλεσμα η συμβολή στο μακιγιάζ της Ελίνας Τρύφων, ειδικά σε αυτό της Nona. Γέλια με το χορό της Nona με μια συσκευασία ποπ-κορν! Συγκίνηση για το χορό των ηρώων του έργου προς το φινάλε, με μια νοσταλγική χορογραφία σε ρυθμό τάνγκο της βραβευμένης χορογράφου Μαρίας Μπούκουρη. Υποψηφιότητα για τα φετινά βραβεία Ερασιτεχνικού Θεάτρου θέτει αναμφισβήτητα για το εικαστικό της αφίσας και του προγράμματος και η φοιτήτρια της Καλών Τεχνών Αλεξάνδρα Γαμπιεράκη.

    Η υπόθεση του «La Nona» 

    Στην Αργεντινή του 1977 ένα κοριτσάκι ανακαλύπτει στο νέο του σπίτι ένα ημερολόγιο, αφημένο από αυτούς που ζούσαν εκεί πριν… Καθώς το διαβάζει βλέπουμε να ζωντανεύει στη σκηνή η ιστορία της οικογένειας Σπαντόνε. Μια οικογένεια Ιταλών μεταναστών που υποφέρει από την ακατάσχετη λαιμαργία της Nona, μιας 100χρονης γιαγιάς, η οποία καταναλώνει απίστευτες ποσότητες φαγητού, σε σημείο που οδηγεί την οικογένεια σε οικονομικό αδιέξοδο. Όλα τα μέλη της οικογένειας θρέφουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη Nona, θέλοντας να υποθάλψουν τις δικές τους αδυναμίες και να κρύψουν τους δαίμονες που κατοικούν στην ψυχή τους. Η Nona τρώει τα πάντα και …τους πάντες! Έτσι, η οικογένεια επιχειρεί να ξεφορτωθεί με διάφορους τρόπους το …τέρας! Η Nona μπορεί να θεωρηθεί σύμβολο της εξουσίας βασανίζει και εξοντώνει τους ανθρώπους μέχρι εξόντωσης. Δεδομένου ότι το έργο πρωτοανέβηκε στη διάρκεια μιας από τις πιο αιματοβαμμένες δικτατορίες της Αργεντινής, μπορεί να θεωρηθεί και ως παραβολή της στρατιωτικής εξουσίας.  Ο κόσμος που παρουσιάζεται στο La Nona, δυστυχώς, μοιάζει πιο οικείος από ποτέ… 

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

    Nona: Γιάννης Γαλανόπουλος, Τσίτσο: Μπαρμπηλένα Τριανταφύλλου, Καρμέλο: Σπύρος Μαυρής, Μαρία: Σοφία Γκαραβέλα, Δον Φρανσίσκο: Μιχάλης Οικονομάκος, Μάρτα: Γεωργία Τσώνη, Ανυούλα: Ισιδώρα Τούντα.  Στο ρόλο της αφηγήτριας η μικρή Διονυσία – Ιωάννα Γαλανοπούλου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Οικονομάκος. Στα φώτα ο Μάξιμος Μαυρής και στους ήχους ο Κωνσταντίνος Κοσμάς. Στο φροντιστήριο η Δήμητρα – Ολυμπία Γαλανοπούλου. Υπεύθυνος Περιοδείας: Αργύρης Αργυρόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δήμου Φυλής.

    ΥΠΕΡΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ

    Δημιουργήθηκαν στα Άνω Λιόσια από τον θεατρικό συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιάννη Γαλανόπουλο τον Οκτώβριο του 2018. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιάσει πέντε θεατρικές παραστάσεις ενώ έχουν λάβει Βραβεία Β΄και Γ΄ καλύτερης παράστασης κριτικής επιτροπής και κοινού, Β’ ανδρικού ρόλου, Βραβεία σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, χορογραφίας, Επαίνους ερμηνείας αλλά και πρωτότυπου θεατρικού κειμένου. Έχουν συνεργαστεί με την Ελένη Γερασιμίδου στο πρωτότυπο έργο του Γιάννη Γαλανόπουλου «Μετασεισμική Ακολουθία ή Πώς την Κάνουν οι Κινέζοι» και τον Γιάννη Ζουγανέλη στο έργο «Εχθροί Εξ Αίματος» του Αρκά. Η ομάδα διαθέτει το δικό της θεατρικό εργαστήρι στα Άνω Λιόσια, στην οδό Πίνδου 71, στην αίθουσα πολιτισμού «Δημήτρης Πετρόπουλος».

    πηγή https://www.iliakanea.gr/

    01.jpg
    123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
    024.jpg
    Shadow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    Shadow
    tsioris.jpeg
    tsioris.jpeg
    Shadow