Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας

    Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας

    Επιμορφωτικό σεμινάριο του Νεανικού Πλάνου και του Φεστιβάλ Ολυμπίας

    για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της κορινθιακής σταφίδας

    Το Νεανικό Πλάνο, με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, οργανώνει το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου 2022 στον Πύργο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας - Η προφορική ιστορία της κορινθιακής σταφίδας και η κινηματογραφική καταγραφή της». Σκοπός του σεμιναρίου, το οποίο έρχεται ως συνέχεια εκείνου που είχε οργανωθεί τον περασμένο Μάιο και αφορούσε γενικά την προφορική ιστορία της Ηλείας, είναι η ανάδειξη και προβολή μιας σειράς θεμάτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα τόσο με την περίοδο άνθισης της σταφιδοκαλλιέργειας όσο και με αυτές που ακολούθησαν και οδήγησαν στην κρίση του προϊόντος.

    Ως γνωστόν το Φεστιβάλ Ολυμπίας ενέταξε φέτος στον ευρύτερο σχεδιασμό του την ίδρυση Δικτύου Τοπικής Ιστορίας και Κινηματογραφικής Δημιουργίας καθώς και τη δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου με προφορικές μαρτυρίες γύρω από θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος. Στόχος είναι το Δίκτυο να αποτελείται από ομάδες παιδιών και εφήβων που θα λειτουργούν με την ευθύνη ειδικά επιμορφωμένων εκπαιδευτικών και οι οποίες θα καταγράφουν με την κάμερα μαρτυρίες αλλά και υλικό τεκμηρίωσης, που στη συνέχεια θα αναρτάται στο Αποθετήριο και θα είναι διαθέσιμο προς την ιστορική έρευνα.

    Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο Ορφέα Πύργου (ώρες 10:00-14:00) και περιλαμβάνει δυο ενότητες θεμάτων: Στην πρώτη παρατίθενται γενικά ιστορικά στοιχεία γύρω από τη σταφίδα (Οικονομία και ανάπτυξη, κοινωνική και πνευματική ζωή, βιβλιογραφία και πηγές κλπ.), ενώ στη δεύτερη αναπτύσσεται η μεθοδολογία συλλογής προφορικών μαρτυρίων και κυρίως παρέχονται συγκεκριμένες οδηγίες και παραδείγματα για την κινηματογράφησή τους. Αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

    • Το σεμινάριο υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
    • Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι δωρεάν και όσοι/ες επιθυμούν μπορούν να λάβουν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.
    • Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στον σύνδεσμο:

    https://docs.google.com/forms/d/1dwd6AL24xOnx4Dumq8MOArlqVcHbigIrJDtRzzWCF60/viewform?ts=63245bc2&edit_requested=true

    Οι φωτογραφίες προέρχονται από το https://odisseasml.blogspot.com/

    (Δελτίο Τύπου)

    01.jpg
    123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
    024.jpg
    Shadow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    Shadow
    tsioris.jpeg
    tsioris.jpeg
    Shadow