Τι είναι η «ψηφιακή άνοια» - Ποιους απειλεί και πώς την αντιμετωπίζουμε;

    Τι είναι η «ψηφιακή άνοια» - Ποιους απειλεί και πώς την αντιμετωπίζουμε;

    Η νέα «πανδημία» της «ψηφιακής άνοιας»

    φαίνεται πως επηρεάζει όλες τις ηλικίες και προκαλεί πολλά προβλήματα - Τα συμπτώματα και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

    Περιεχόμενα

    Η επέλαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητά μας έχει επιφέρει αρκετά προβλήματα από ψυχολογικά θέματα, μέχρι διάσπαση προσοχής και μία συνεχόμενη εξάρτηση από τα smartphone. Ο κοινωνικός ψυχολόγος, Jonathan Haidt, μάλιστα, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για μία νέα απειλή που ονομάζει «ψηφιακή άνοια».

    Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, αυτού του είδους η απώλεια μνήμης απειλεί όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά κυρίως επηρεάζει τα νεότερα άτομα και ιδιαίτερα τα παιδιά.

    Ποια είναι τα συμπτώματα;

    social media

    Τα συμπτώματα της ψηφιακής άνοιας θυμίζουν την κανονική άνοια, που συναντάμε στις μεγαλύτερες ηλικίες. Όπως προειδοποιεί, η νόσος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή.

    Αναλυτικά τα συμπτώματα:

    • Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης,
    • κοινωνική απομόνωση,
    • απουσία κινήτρων,
    • διαταραχές μνήμης,
    • θυμός χωρίς προφανή αιτία,
    • άγχος,
    • κατάθλιψη και
    • αναπτυξιακή καθυστέρηση.

    Πώς θα προστατευτούμε από την «ψηφιακή άνοια»;

    Ο Haidt δεν περιορίζεται μόνο στο να παρουσιάσει τα συμπτώματα που μας δείχνουν την «ψηφιακή άνοια», αλλά μας παρουσιάζει και τρόπους που μπορούμε να την καταπολεμήσουμε. Ο ίδιος αναφέρει πως περιορίζοντας τον χρόνο που περνάμε χρησιμοποιώντας ψηφιακές συσκευές –αυτό ισχύει και για τους ενήλικες- και διοχετεύοντας τον χρόνο αυτό σε περισσότερες δραστηριότητες που γυμνάζουν και το σώμα και το πνεύμα μας.

    Ένα παράδειγμα είναι η ανάγνωση βιβλίων, το να παίζεις επιτραπέζια παιχνίδια με φίλους και να λύνεις παζλ. Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που λειτουργεί ως “μυς” θέλοντας και αυτός τη γυμναστική του.

    Ο κοινωνικός ψυχολόγος για τα παιδιά, ειδικότερα, προτείνει:

    «Το παιχνίδι είναι καθοριστικής σημασίας. [Μέσα από αυτό] τα μάτια και το μυαλό τους λειτουργούν στον τρισδιάστατο κόσμο, καλούνται να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματος και άλλες κοινωνικές ενδείξεις και ο εγκέφαλός τους γεμίζει και με σωματικά, όχι μόνο οπτικά, ερεθίσματα»

    πηγή https://www.neolaia.gr

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    tsioris.jpeg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow