Γιατί δεν πρέπει να πάτε για ψώνια με άδειο στομάχι;;;

    Γιατί δεν πρέπει να πάτε για ψώνια με άδειο στομάχι;;;

    Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη συμβουλή των διατροφολόγων

    για τα ψώνια που λέει πως: όταν είναι κανείς πεινασμένος, είναι περισσότερο πιθανό να αγοράσει τρόφιμα παχυντικά και ανθυγιεινά. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η αγορά φαγώσιμων για το σπίτι όταν πεινάει κάποιος.

    Για του λόγου το αληθές, δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell, έκαναν ένα πείραμα ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, διεξήχθη σε δύο φάσεις.

    Στην πρώτη, 68 άνδρες και γυναίκες μεταφέρθηκαν σε ένα εργαστήριο, για δύο διαφορετικές ημέρες, αφού πρώτα είχαν ειδοποιηθεί να μην έχουν φάει τίποτα τις προηγούμενες πέντε ώρες. Στη συνέχεια, τους δόθηκε η ευκαιρία να «ψωνίσουν» τρόφιμα σε μια προσομοίωση μπακάλικου, στο οποίο υπήρχαν προϊόντα με λίγες θερμίδες, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το στήθος κοτόπουλου, αλλά και κάποια που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν πολυθερμιδικά πρόχειρα γεύματα (junk foods). Να σημειωθεί πως πριν από τα ψώνια, στους μισούς συμμετέχοντες είχε δοθεί ένα σνακ.

    Παρατηρήθηκε λοιπόν πως, αν και οι δύο ομάδες αγόρασαν ισάριθμα προϊόντα, εκείνοι που είχαν πάει με άδειο στομάχι για «ψώνια», πήραν τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες.

    Κατά τη δεύτερη φάση της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 82 πραγματικούς αγοραστές σε ένα κατάστημα τροφίμων και για ακόμα μια φορά διαπίστωσαν ότι, οι άνθρωποι που είναι πεινασμένοι επιλέγουν τρόφιμα μεγάλης θερμιδικής αξίας.

    Σε ένα συνοδευτικό άρθρο της μελέτης, η Δρ Rita F. Redberg καρδιολόγος, δήλωσε πως τα ευρήματα παρέχουν επιστημονική υποστήριξη στις συμβουλές κοινής λογικής που δίνουν οι γιατροί και οι διατροφολόγοι.

    «Νομίζω ότι όλοι οι οδηγοί διατροφής περιλαμβάνουν συμβουλές που λένε «ποτέ να μην πηγαίνετε για ψώνια πεινασμένοι», ενώ εγώ θα προσέθετα και «ποτέ με μικρά παιδιά», διότι αυτοί οι δύο παράγοντες φαίνεται να οδηγούν σε λιγότερο σοφές διατροφικές επιλογές.», επισημαίνει η γιατρός. Εν ολίγοις, οι αγορές προϊόντων διατροφής με άδειο στομάχι, πράγματι επηρεάζουν τις τελικές επιλογές και το πιο σωστό είναι να πηγαίνει κανείς στα καταστήματα τροφίμων χορτάτος.

    πηγή https://www.giatros-in.gr/

    01.jpg
    123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
    024.jpg
    Shadow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    Shadow
    tsioris.jpeg
    tsioris.jpeg
    Shadow