Η μυρωδιά του ανθρώπου μας μάς κάνει να κοιμόμαστε καλύτερα

Ίσως θυμάστε τη θρυλική συνέντευξη της Μέριλιν Μονρόε για το περιοδικό «Life»

το 1952, όπου είχε δηλώσει ότι στο κρεβάτι φοράει μόνο τ’ άρωμά της και πιο συγκεκριμένα το Channel No5. Αυτή η δήλωση είχε προκαλέσει αίσθηση κι έχει μείνει στην ιστορία μέχρι και σήμερα ως η πιο αμφιλεγόμενη συνέντευξη της μεγάλης ντίβας. Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, έκανε το άρωμα να μοιάζει το πιο ερωτικό στοιχείο σε κάποιο σώμα.

Το άρωμα για τον άνθρωπο είναι η ταυτότητά του και διαμορφώνει ένα κομμάτι της προσωπικότητάς του. Πολλοί άνθρωποι έχουν έναν συγκεκριμένο τύπο αρώματος, που φορούν είτε στην έξοδό τους, είτε λίγο αφού ξυπνήσουν. Κι αυτό τους δίνει ένα χαρακτηριστικό και μια γοητεία, που βοηθάει να μείνει πιο εύκολα στη μνήμη αυτού που το μύρισε. Λένε, πως το άρωμά μας μάς αντιπροσωπεύει και δημιουργεί στον άνθρωπο το χαρακτηριστικό γνώρισμα της φινέτσας και της καλαισθησίας. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι ένα γλυκό και φρέσκο άρωμα βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας, όπως η μυρωδιά από λεβάντα, βαμβάκι, ή βανίλια. Μέσω του φυσικού αρώματος, τέλος, ειδικότερα του συντρόφου μας, βελτιώνεται η ποιότητα ύπνου μας και μάς βοηθάει να κοιμηθούμε ταχύτερα όταν το μυρίσουμε.

Η έρευνα που μελετάμε, επικεντρώνεται στο κομμάτι της αίσθησης του αρώματος απ’ τον σύντροφό μας. Αναλύθηκαν δεδομένα από 155 συμμετέχοντες, που βρίσκονταν σε μακροχρόνιες σχέσεις. Στους συμμετέχοντες είχαν δοθεί δύο διαφορετικά T-Shirt για δύο νύχτες. Το ένα ήταν αφόρετο, ενώ το άλλο φορεμένο απ’ το ταίρι τους για 24 ώρες και πάνω στο οποίο είχε συντηρηθεί το άρωμά τους. Τα δεδομένα αναλύθηκαν μέσω smartwatch που φορούσαν κατά τη διάρκεια του ύπνου και μετρούσαν τη συμπεριφορά τους αλλά και τα μοτίβα ύπνου τους.

Οι συμμετέχοντες της έρευνας δε γνώριζαν εξαρχής με ποιο T-Shirt κοιμόντουσαν κάθε βράδυ και τους ζητήθηκε απ’ την ερευνήτρια και την ομάδα της να το μαντέψουν. Το άρωμα του συντρόφου τους σαφώς έκανε τη μεγάλη διαφορά. Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας και του ύπνου στριφογυρνούσαν λιγότερο όταν μύριζαν το άρωμα του συντρόφου τους, είχαν καλύτερες αναπνοές και γενικώς ένα σταθερότερο μοτίβο ύπνου, ενώ την επόμενη μέρα δήλωσαν ξεκούραστοι. Ίσως λοιπόν το μυαλό τους να μη γνώριζε ποιο μπλουζάκι ήταν αυτό που είχε εμποτιστεί με τη μυρωδιά του αγαπημένου τους, σίγουρα όμως το σώμα τους το κατάλαβε.

Η παρουσία του συντρόφου μας, ακόμη και μόνο με το άρωμά του, φέρνει μια αίσθηση οικειότητας που οδηγεί τελικά στην ασφάλεια. Ο άνθρωπος μυρίζοντας το άρωμα απ’ το ταίρι του, νιώθει το αίσθημα της εγγύτητας και της διαρκούς παρουσίας του, ακόμη κι όταν αυτός δεν είναι εκεί μαζί του. Η όσφρηση, άλλωστε, είναι μια υποτιμημένη αίσθηση για πολλούς, παρ’ όλα αυτά είναι ισχυρή- και μάλιστα είναι η κύρια αίσθηση επιλογής καθώς είναι πολύ πιο σημαντική από την όραση. Με τη μύτη ερωτευόμαστε, με τη μύτη καταλαβαίνουμε αν αυτό που θα φάμε θα είναι νόστιμο πριν καν το δοκιμάσουμε, με τη μύτη θυμόμαστε και χωρίς τη μυρωδιά όλα μοιάζουν χωρίς γεύση και χρώμα. Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση του έρωτα, το να μυρίζουμε τον σύντροφό μας μάς κάνει να κοιμόμαστε καλύτερα. Είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό των αρωμάτων που έχουν τα σώματά μας, όταν αυτά είναι συμβατά.

Αν δεν περνάς λοιπόν τη νύχτα με το αμόρε σου, το να έχεις κάτι δικό του που έχει επάνω το άρωμά του, θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς, πριν καν το καταλάβεις, μόνο και μόνο μυρίζοντας την αύρα του επάνω σε μια μπλούζα ή ένα μαξιλάρι. Το λες και ρομαντικό και σίγουρα έχει μια βάση αλήθειας. Δεν το είπαμε εμείς εξάλλου, οι έρευνες μίλησαν. Όνειρα γλυκά.

πηγή https://www.pillowfights.gr/


Τελευταία νέα

top20 01

 

top20 01

© 2022 TheWebRadio.gr