Αυτός είναι ο μήνας που καταγράφονται τα περισσότερα διαζύγια

Αυτός είναι ο μήνας που καταγράφονται τα περισσότερα διαζύγια

Νέα έρευνα δείχνει τον μήνα του χρόνου κατά τον οποίο καταγράφονται τα περισσότερα διαζύγια

- Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές

Τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο σύνηθες το φαινόμενο των παντρεμένων ζευγαριών να αιτούνται διαζύγια. Μάλιστα, μία νέα έρευνα υποστηρίζει πως το φαινόμενο αυτό είναι εποχικό και παρουσιάζεται δύο συγκεκριμένους μήνες του χρόνου. Τα διαζύγια παρουσιάζουν μία αύξηση κατά τους μήνες του Μαρτίου και του Αυγούστου.

Μπροστά σε αυτό το εύρημα βρέθηκε η καθηγήτρια κοινωνιολογίας Julie Brines μαζί με τον υποψήφιο διδάκτορα Brian Serafini, όταν πριν από μερικά χρόνια συγκέντρωσαν σε μία βάση δεδομένων όλες τις αιτήσεις διαζυγίων που έχουν κατατεθεί σε βάθος δεκαπενταετίας. Η εν λόγω μελέτη έγινε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και περιελάμβανε στοιχεία μόνο από τα αρχεία αυτής της πολιτείας των ΗΠΑ, μεταξύ των ετών 2001 και 2015.

Παράλληλα έγινε και μία διαδικτυακή έρευνα. Και αυτή έδειξε τα ίδια αποτελέσματα, μάλιστα, σε διεθνή κλίμακα. Πιο συγκεκριμένα, οι αναζητήσεις στην Google για «διαζύγια» και «επιμέλεια παιδιού» κλιμακώνονται αυτούς τους δύο μήνες του έτους.

Οι Brines και Serafini διαπίστωσαν το ίδιο και από τα στοιχεία διαζυγίων σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ όπως οι Οχάιο, Μινεσότα, Φλόριντα και Αριζόνα.

Για να μπορέσουν να δώσουν κάποια εξήγηση στο εποχικό μοτίβο που εμφανίζεται ξεκάθαρα στο γράφημα σχετικά με τα διαζύγια, άρχισαν να προσθέτουν και άλλες παραμέτρους, όπως τους δείκτες ανεργίας και τις τιμές ενοικίων. Όμως, ούτε έτσι μπόρεσαν να φθάσουν σε κάποια αξιοσημείωτη αναλογία και, έτσι, ερμήνευσαν ποιοτικά τα ευρήματα της έρευνάς του με προσωπικές εκτιμήσεις.

Οι δύο τους παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας στο Σιάτλ τα ευρήματά τους και έδωσαν τις παρακάτω εξηγήσεις.

Το μοναδικό στοιχείο που φαίνεται να συνδέει αυτές τις δύο εποχές του χρόνου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ότι έπονται των καθιερωμένων διακοπών. Όπως ανέφεραν, ο Ιούλιος είναι ο βασικός μήνας διακοπών για τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Η Julie Brines υποστήριξε:

«Οι διακοπές τόσο τον χειμώνα και του καλοκαιριού είναι ιερός χρόνος για τις οικογένειες, ενώ η αίτηση διαζυγίου παραμένει να θεωρείται μη πρέπουσα, έως και ταμπού για τον περισσότερο κόσμο»

Οι ερευνητές υπέθεσαν πως οι διακοπές τείνουν να εκλαμβάνονται συμβολικά σαν ευκαιρία για νέα αρχή από τα ζευγάρια. Δημιουργούν ένα πλαίσιο ηρεμίας και αναζωογόνησης, μέσα στους ρυθμούς του οποίου, το ζευγάρι θα βρει ξανά τον έρωτά του. Όπως σχολιάζει ο Brian Serafini:

«Οι άνθρωποι τείνουν να αντιμετωπίζουν τις διακοπές με υπερβολικές προσδοκίες, παρά τις όσες απογοητεύσεις βίωσαν ενδεχομένως τα προηγούμενα χρόνια»

Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν ακολουθεί την αισιοδοξία αυτή. Με βάση τη μελέτη και τα ευρήματα των δύο επιστημόνων, ο πολλαπλάσιος χρόνος συνύπαρξης ανάμεσα στο ζευγάρι φαίνεται να πολλαπλασιάζει και όλα τα χαρακτηριστικά της σχέσης τους. Επομένως, σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα, δεν λύνονται με έναν μαγικό τρόπο στις διακοπές. Αντίθετα φαίνεται να εντείνονται ακόμη περισσότερο.

Έτσι, όταν επιστρέφει από τις διακοπές του το ζευγάρι βρίσκεται μπροστά στη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Επομένως, ο Αύγουστος, που ακολουθεί τις διακοπές που τους προσγείωσαν στην πραγματικότητα, φαίνεται να είναι ο καταλληλότερος μήνας για να πάρουν διαζύγιο πριν ξεκινήσουν οι σχολικές και λοιπές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου και η ρουτίνα, που θα τους κάνει να αναβάλουν και άλλο αυτή τους την απόφαση.

ΠΗΓΉ https://www.neolaia.gr/

01.jpg
123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
024.jpg
Shadow
exper1t.jpeg
exper1t.jpeg
Shadow
tsioris.jpeg
tsioris.jpeg
Shadow