Οι «Άλλες φωνές» του Νίκου Ζιώγαλα με ξεχωριστούς ερμηνευτές

Οι «Άλλες φωνές» του Νίκου Ζιώγαλα με ξεχωριστούς ερμηνευτές

Σαν σήμερα…
Στις 4 Ιουλίου 1953 γεννήθηκε στη Φυτεία Ημαθίας, ένα ορεινό χωριό στις πλαγιές του Βερμίου, ο Νίκος Ζιώγαλας…


«Τραγούδια που άξιζαν μια δεύτερη ευκαιρία»

Παρ’όλες τις αντιξοότητες και σε πείσμα των δυσκολιών που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, έβαλα μπροστά να ηχογραφήσω μια δουλειά με επανεκτελέσεις. Ως επί το πλείστον άγνωστων τραγουδιών μου με άλλους τραγουδιστές. Τραγούδια που πίστευα ότι άξιζαν μια δεύτερη ευκαιρία. Φώναξα λοιπόν, τον Οδυσσέα Τσάκαλο να αναλάβει την παραγωγή. Τσάκαλος, όνομα και πράγμα. Φίλος αδερφικός από το ’81, κουμπάρος και για τρίτη αισίως φορά παραγωγός σε δουλειά μου. Ο καλός μου άγγελος!

Ο Οδυσσέας μου πρότεινε να συμπράξουν ενορχηστρωτικά και οι «Δραμαμίνη», με τη «φρέσκια» ματιά τους. Σταθήκαμε τυχεροί στην αρχή, γιατί τα τραγούδια που προτείναμε στον Διονύση Σαββόπουλο, στην Ελένη Τσαλιγοπούλου και στον Ορφέα Περίδη, έγιναν αμέσως αποδεκτά. Έτσι, οι «Δραμαμίνη» έπιασαν δουλειά πάραυτα. Μετά απ’ αυτήν την ωραία αρχή, εγώ εξαφανίστηκα για δύο περίπου χρόνια. Με είχαν αρπάξει τα προβλήματα της καθημερινότητας και δεν μπορούσα να σηκώσω κεφάλι. Σε σημείο που οι «Δραμαμίνη» ρωτούσαν τριγύρω αν είμαι περίπτωση «Silver Alert»! Όταν το άκουσα αυτό γέλασα, αλλά ανησύχησα κιόλας, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθώ ξανά. Με χαρά ανήγγειλα στον Οδυσσέα ότι ο Γιώργος Νταλάρας θα τραγουδούσε από ένα τραγούδι, όπως επίσης ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Τζώρτζια Κεφαλά από τους «Μπλε», οι «On the road», o Δημήτρης Τσινιδέλος και η Κατερίνα Ντίνου.

Δεν θα μπορούσα να αφήσω έξω από αυτήν την ευχαριστήρια αγκαλιά τους φίλους και συνεργάτες μουσικούς, που υπήρξαν το καύσιμο που ξοδεύτηκε, για να παρουσιαστούν αρμονικά σε όλους εσάς αυτά τα τραγούδια. Βαγγέλης Χάνος, Κώστας Μιχαλός, Τάσος Ζαφειρίου, Τάσος Φωτίου, Βασίλης Χατζηνικολάου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Άκης Κατσουπάκης, Αλέκος Βουλγαράκης, Γρηγόρης Γιαρέλης, Βαγγέλης Μαχαίρας, Δημήτρης Κούστας, Βαγγέλης Καραπέτρος και Δήμητρα Μπουλούζου – ένα σπάνιο μείγμα ταλέντου, αγάπης και αλληλεγγύης.
Και φυσικά τους αγαπημένους μου Χρήστο Νεοφώτιστο, Ντένη Λιάπη, Φοίβη Φαϊτά, Σούλη Λιάκο, Βίκυ Λιαρέλλη, Ρένα Αγγελακοπούλου, Γιάννη Βάμβουρα, οι οποίοι (ο καθένας από το δικό του πόστο), με βοήθησαν με συζητήσεις, ακροάσεις, γνώμες, συμβουλές κ.α.
Νίκος Ζιώγαλας.

Αθήνα, 2022


Κάπως έτσι προλογίζει ο Νίκος Ζιώγαλας την τελευταία του δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group στις αρχές της χρονιάς με μια σειρά από παλαιότερα τραγούδια του, τα περισσότερα από τα οποία δεν ανήκουν στα πολύ γνωστά, σε νέα ηχογράφηση από σημαντικούς ερμηνευτές και τραγουδοποιούς.

Οι «Άλλες φωνές» (όπως είναι ο τίτλος του cd), που ξανασυστήνουν το υλικό του Νίκου Ζιώγαλα, είναι οι Λάκης Παπαδόπουλος, Τζώρτζια Κεφαλά, Διονύσης Σαββόπουλος, Ορφέας Περίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Τσινιδέλος, Σαββέρια Μαργιολά, Κατερίνα Ντίνου, το συγκρότημα On the road (Παρασκευάς Θεοδωράκης & Δημήτρης Χατζηδημητρίου) και ο ίδιος ο Νίκος Ζιώγαλας. Στα φωνητικά, μαζί με τον Νίκο Ζιώγαλα, συνέδραμε και ο Βασίλης Χατζηνικολάου.

ZIWGALAS_ALLES_FWNES_3000x3000_FINAL.jpg

Τα τραγούδια του cd

1) Δυο λέξεις μόνο (Μουσική: Νίκος Ζιώγαλας / Στίχοι: Νίκος Πορτοκάλογλου) On the road / Τραγούδι: Παρασκευάς Θεοδωράκης & Δημήτρης Χατζηδημητρίου
2) Μόνος στο λιμάνι (Νίκος Ζιώγαλας) Λάκης Παπαδόπουλος / Φωνητικά: Βασίλης Χατζηνικολάου & Νίκος Ζιώγαλας
3) Θα σου φανερωθώ (Νίκος Ζιώγαλας) Τζώρτζια Κεφαλά & Νίκος Ζιώγαλας
4) Δρόμος του μεταξιού (Νίκος Ζιώγαλας) Διονύσης Σαββόπουλος / Φωνητικά: Βασίλης Χατζηνικολάου & Νίκος Ζιώγαλας
5) Φλεβαριάτικο (Μουσική: Νίκος Ζιώγαλας / Στίχοι: Ισαάκ Σούσης) Ορφέας Περίδης
6) Πέφτω ψηλά (Νίκος Ζιώγαλας) Ελένη Τσαλιγοπούλου / Φωνητικά: Βασίλης Χατζηνικολάου & Νίκος Ζιώγαλας
7) Στην αγάπη (Νίκος Ζιώγαλας) Γιώργος Νταλάρας
8) Ρομαντικός (Νίκος Ζιώγαλας) Δημήτρης Τσινιδέλος / B’ φωνή: Νίκος Ζιώγαλας
9) Γυναικείο (Νίκος Ζιώγαλας) Σαββέρια Μαργιολά / B’ φωνή: Νίκος Ζιώγαλας
10) Αντέχει η ζωή (Μουσική: Νίκος Ζιώγαλας /Στίχοι: Νίκος Ζιώγαλας, Κατερίνα Ντίνου) Νίκος Ζιώγαλας & Κατερίνα Ντίνου

Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν ο Οδυσσέας Τσάκαλος (1,2,3,10), ο Οδυσσέας Τσάκαλος με το συγκρότημα «Δραμαμίνη» (4,5,6), ο Κώστας Μιχαλός (7,9) και ο Δημήτρης Τσινιδέλος (8).
Έπαιξαν οι μουσικοί: Οδυσσέας Τσάκαλος (τύμπανα, κρουστά), Βαγγέλης Χάνος (μπάσο, τύμπανα, μεταλλόφωνο), Παρασκευάς Θεοδωράκης (κιθάρες), Αλέκος Βουλγαράκης (ηλεκτρικές κιθάρες), Γρηγόρης Γιαρέλης (ακουστικές κιθάρες), Νίκος Πορτοκάλογλου (ηλεκτρικές κιθάρες), Άκης Κατσουπάκης (πλήκτρα), Κώστας Μιχαλός (ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες), Βαγγέλης Μαχαίρας (μπουζούκια, μπαγλαμά), Τάσος Ζαφειρίου (τζουράς, ακουστική και 12χορδη κιθάρα, μαντολίνο), Δημήτρης Κούστας (πιάνο, ακορντεόν), Χάρης Μιχαηλίδης (ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες, πιάνο), Γιάννης Μιχαηλίδης (midi programming, κρουστά), Τάσος Φωτίου (πνευστά), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Σπύρος Μάζης (μπάσο), Δημήτρης Τσινιδέλος (κιθάρες), Γιάννης Σπούλος (τρομπέτα, φλικόρνο), Θοδωρής Τασούλας (κλαρίνο), Παναγιώτης Παπαγεωργίου (ακορντεόν), Δήμητρα Μπουλούζου (βιολιά), Βαγγέλης Καραπέτρος (μαντολίνο), Κατερίνα Ντίνου (κιθάρα) και ο Νίκος Ζιώγαλας (νταούλι).

Οι ηχογραφήσεις και οι μίξεις έγιναν στο RED HOUSE από τον Τάσο Ζαφειρίου, οι ηχογραφήσεις των «Δραμαμίνη», καθώς και οι φωνές της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Ορφέα Περίδη έγιναν στο στούντιο STEREΟ, η φωνή του Γιώργου Νταλάρα ηχογραφήθηκε στο στούντιο ODEON, η φωνή του Διονύση Σαββόπουλου στο SIERRA, η ηχογράφηση του «Ρομαντικού» στο GENESIS, ενώ η φωνή του Νίκου Ζιώγαλα και η κιθάρα της Κατερίνας Ντίνου στο «Αντέχει η ζωή» ηχογραφήθηκαν στο στούντιο ΠΑΖΛ, από τον Βαγγέλη Καραπέτρο. Η διεύθυνση παραγωγής έγινε από τον Οδυσσέα Τσάκαλο, η οργάνωση παραγωγής από τον Δημήτρη Καρρά και ο σχεδιασμός της έκδοσης και του εξωφύλλου από την Ελένα Μονογιούδη. Ο δίσκος αφιερώνεται στη μνήμη του ξεχωριστού μουσικού και συνθέτη Κώστα Στρατηγόπουλου.

Δεν σας κρύβω πως, εκτός από τα πιο γνωστά τραγούδια, όπως είναι το «Θα σου φανερωθώ», «Ο ρομαντικός» ή το «Πέφτω ψηλά», μετά την πρώτη ακρόαση των «Άλλων φωνών», μπήκα στη διαδικασία να ξανακούσω τις πρώτες εκτελέσεις των υπόλοιπων τραγουδιών, που οφείλω να ομολογήσω, πως ελάχιστα θυμόμουν… (Με εξαίρεση το «Γυναικείο» τραγούδι με τη Βιολέτα Ίκαρη, για το οποίο δεν επεσήμανα παλαιότερη εκτέλεση και το καινούργιο τραγούδι – ντουέτο του Νίκου Ζιώγαλα με την Κατερίνα Ντίνου, που κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο, με τα οποία ολοκληρώνεται ο δίσκος).

Έχω επίσης την αίσθηση πως, ανεξάρτητα από το πόσο γνωστά είναι τα τραγούδια στο πλατύ κοινό, αυτός ο δίσκος θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα αξιόπιστο «best of» του Νίκου Ζιώγαλα, με «φρεσκαρισμένο» ήχο. Έχει λόγο ύπαρξης κι ακρόασης…

Το album «Άλλες φωνές» κυκλοφορεί σε cd από το Ogdoo Music Group και τα τραγούδια του είναι διαθέσιμα σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες: https://orcd.co/allesfones

Ακούστε τα τραγούδια στο YouTube: 

 

πηγή : https://www.ogdoo.gr/

01.jpg
123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
024.jpg
Shadow
exper1t.jpeg
exper1t.jpeg
Shadow
tsioris.jpeg
tsioris.jpeg
Shadow